петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Ето как изглежда руският танк Т-90 след попадение на американска ракета

      През февруари в интернет се появи видео на най-съвременния руски танк Т-90, ударен от американска ракета BGM-71 TOW. Американският военен експерт Томас Гибънс-Неф разказва какво се е случило с танка.

      На видеото се вижда как ракетата удря кулата на танка и след като димът се разсейва – как човек от екипажа напуска машината.

      ​Сайтът War is Boring съобщава, че в руски форуми се е появила снимка на ударения танк. На нея се вижда, че ракетата е нанесла поражения само на системата за активна защита „Щора“, разположена под оръдието на танка.

      „Щора“ е система, която с помощта на електроника е способна да отклонява от курса им ракети, подобни на TOW. Две кутийки на кулата на танка излъчват червена светлина, но ако се съди по видеото системата или не е била включена, или е била повредена.

      В случая екипажът е бил спасен от бронята – известна още като система за динамична защита „Контакт-5“. Системата посреща ракетата с насрещна детонация, която не позволява боеприпасът да проникне във вътрешността на танка.  

      Т-90 е един от най-модерните руски танкове, но на видеото се вижда по-стара версия, произведена в началото на 90-те години на ХХ век. Т-90 се появи на фронта около Алепо през ноември. Сирийската армия разполага с големи количества по-стари танкове – Т-72, Т-62 и Т-55.

      Американската ракета BGM-71 TOW се използва широко в Сирия. Тя е създадена през 70-те години на миналия век и се появи в Сирия през пролетта на 2014, когато ЦРУ започна да я доставя на някои опозиционни групировки. Предполага се, че с американската ракета са унищожени стотици сирийски танкове и бронирани машини, както и няколко хеликоптера, разположени на земята.

      Ракетата, с която е стреляно по Т-90 и която може да се види на видеото, е по-стар вариант, известен като  TOW 2A. Тази ракета се насочва право към целта, докато TOW 2B прелита на 15 метра по-високо и спуска два заряда, които поразяват най-незащитената част на корпуса – върха на танковата кула. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ