събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      40-ият Софийски маратон със специален акцент в подкрепа на донорството и трансплантацията

      Loading the player...

      На площад „Батемберг“ стартира традиционният Софийски маратон, който за поредна година ще бъде най-голямото масово спортно събитие в столицата с участници от страната и чужбина. Очакват се да има повече от 4 000 бегачи в три дистанции: 10 км, 21 км и 42,195 км., както и масов старт от 5 км. В маратона се включат с отделен старт трансплантирани хора, лекари и поддръжници на каузата за донорство и трансплантация, които ще пробягат разстоянието символично. Инициативата е по повод на Европейския ден на донорството и трансплантацията .
      За пети път Маратон София има трасе с дължина 21 км, което е измерено и сертифицирано от представител на WA. Финалът на Маратона ще е пред Националната художествена галерия на площад „Княз Александър I“. Маршрутът преминава последователно през централните улици и булеварди: бул. „Княгиня Мария-Луиза“, бул. “Витоша“, ул. „Алабин“, ул. „Ген. Гурко“, ул. “Георги С. Раковски“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Васил Левски“, бул. „Княз Александър Дондуков“ и продължава към изхода на София по бул. „Владимир Вазов“.
      Маратонът е включен в Календара на WA – Международната Атлетическа Федерация (www.WA.org) – за 2023 г. и е номиниран с Бронзов етикет, както и в Календара на AIMS – Асоциацията на дълги шосейни бягания (www. aims-worldrunning.org) като пълноправен член за 2023 г. Софийският маратон е с място в Програмата на Wanda Age Group World Ranking – Ванда Световна класация за възрастови групи (www.worldmarathonmajors.com) – като квалификационно състезание за Световното първенство по маратон за ветерани.
      08.10.2023

      Повече вижте в репортажа. 

      Снимка: Булфото

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ