неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      Шествие на хазари-шиити блокира столицата на Афганистан

      Столицата на Афганистан е парализирана от хиляди шиити от хазарското малцинство, които се стичат към президентския дворец, за да настояват трасето на възлов електропровод да преминава през земите им.

      Полицията е блокирала ключови кръстовища, за да попречи на недоволните да се съберат около резиденцията на държавния глава Ашраф Гани. Ариф Рахмани, представител на хазарите и депутат, заяви, че очаква в проявата да се включат десетки хиляди. Хазарите искат електропроводът да минава през централната част на Афганистан, където живеят.

      Рахмани настоява електропроводът да минава през Бамиян, където 15 години няма никакво икономическо развитие и искат справедливост, а не милостиня. АФП посочва, че струпването на хазари в Кабул може да прерастне в политическа криза и да усложни ситуацията за и без това подложеното на натиск правителство. 500-киловолтовият електропровод TUTAP, който ще свърже Туркменистан, Таджикистан и Узбекистан с Афганистан и Пакистан, се разглежда като ключов за страдащия от недостиг на електроенергия район.

      Правителството промени трасето на електропровода и вместо през Бамиян, той ще минава през планинския проход Саланг, северно от Кабул, тъй като така отсечката се скъсява, а проектът поевтинява. В отговор хазарските лидери обвиниха президента, който е етнически пущун, в дискриминация. Протестиращи хазари многократно апострофираха президента Гани по време на антикорупционна среща на високо равнище в Лондон миналата седмица. Тримилионната хазарска общност в Афганистан е преследвана от десетилетия. В края на 90-те години хиляди хазари станаха жертва на Ал Кайда и на талибаните, които са основно пущуни-сунити. През последните месеци имаше нова вълна от отвличания и убийства на хазари, които отприщиха негодувание в социалните мрежи.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ