петък, 27.09.24
16.8 C
София
15 C
Пловдив
16.2 C
Варна
Search Suggestions

      Цвети вече е на крака, опитва се да стъпва и говори

      Значително по-добро е състоянието на гимнастичката Цветелина Стоянова, за която полагат усилия в Неврохирургията на спешната университетска болница „Пирогов“. Младата спортистка вече може се изправя, опитва се да стъпваи да говори, радват се близките й и лекуващият я екип. 21-годишното момиче прекара повече от месец в централната реанимация на болницата, където състоянието й беше стабилизирано след тежки съчетани травми в следствие на падане от високо на 14 юни. Веднага след инцидента се наложи да бъде оперирана, а далакът й да бъде изваден заради масиран кръвоизлив.

      В началото състоянието на шампионката беше толкова тежко, че медиците не се ангажираха с прогнози, въпреки че за Цвети се грижеха най-добрите спешни лекари – реаниматори, хирурзи, невролози, травматолози и други специалисти. Сред тях са и национални и републикански консултанти на България. Непосредствено след трагедията имаше опасения, че тежките травми може да доведат до парализа. Наложи се операция на гръбнака. Екипът на професор Николай Габровски – национален консултант по неврохирургия и шеф на Клиниката по неврохирургия на „Пирогов“, извърши голямата по обем хирургическа интервенция.

      При нея лекарите успяха да освободят нервите, притиснати от жестокото счупване на гръбнака. Операцията беше успешна и от този момент се увеличиха надеждите за възстановяване на момичето. С усилията на медицинския екип силният организъм на иначе крехката на вид гимнастичка успя да преодолее най-критичните моменти. В началото на август Цвети беше преместена в Клиниката по неврохирургия на спешната болница, където продължава лечението и рехабилитацията й. Към момента състоянието й е значително подобрено, но терапията ще продължи още дълго, тъй като възстановяването й изисква системни усилия за дълъг период от време.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ