петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      БЕЛГИЯ ПРЕДОТВРАТИ МАЩАБНА ТЕРОРИСТИЧНА АТАКА

      Белгийската полиция осъществи голяма антитерористична операция, която е планирана в рамките на няколко месеца. В резултат – предотвратен е атентат, планиран за белгийския град Вервие, недалеч от границите с Германия и Холандия. Готовността за действия срещу терористична заплаха са повишени до трето, последно ниво.

      Белгийският министър председател Шарл Мишел обяви, че белгийската полиция е предприела щурм срещу терористивчера следобед. Антитерористичната операция в Белгия продължи и в нощните часове с нов щурм във втора сграда във Вервие, югоизточно от Брюксел. В същия град бяха убити двама джихадисти от арабски произход, а трети беше тежко ранен и задържан при щурм на специалните части срещу действаща терористична клетка. Тримата джихадисти са се завърнали само преди седмица от Сирия, където са се сражавали за „Ислямска държава“. Властите съобщиха, че е бил предотвратен атентат, чието извършване е било планирано за съвсем скоро. Белгийските джихадисти, които бяха обезвредени при операцията на белгийската полиция в град Вервие, са планирали да отвлекат автобус от градския транспорт и да вземат пътниците за заложници. Това съобщава телевизия Ер Те Ел. Подробностите, които съобщава телевизията, са станали известни покрай откритите от полицаите в жилищата им фалшиви полицейски униформи, четири автомата „Калашников“ и взривове. Освен това в Брюксел полицията, контраразузнаването и специалните антитерористични части предприеха обиски. Открити са взривни вещества. При операция няма жертви сред полицаите, но се съобщава за ранени. Беше задържан и мъж от северноафрикански произход, който заплаши с оръжие и с викове „Аллах е велик“ пътници в метрото в Брюксел. Засега се отрича той да е свързан с взетите на прицел при специализираната полицейска операция.

      Двама белгийски джихадисти, които още са в Сирия, отправиха в интернет от името на ИД и Ал Каида заплахи за удари в Белгия и други европейски държави. Белгия е една от държавите, които участват в международната коалиция, нанасяща удари срещу ИД.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ