неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      РАДИОАКТИВНА ВОДА ИЗТИЧА ОТ „ФУКУШИМА“

      Засечено е изтичане на радиоактивна вода от претърпялата авария японска АЕЦ „Фукушима“ , предаде ТАСС.
      Водата е изтекла от една от тръбите в системата за охлаждане на шести реактор. В момента работата там е спряна и се очаква да се възобнови след денонощие. От компанията съобщиха, че миналия месец е имало подобен проблем и при пети реактор.

      В рамките на денонощие трябва водата в басейна да се повиши от 17 на около 23 градуса. Допустимо се счита равнището до 65 градуса по Целзий.
      В момента при охлаждането на реакторите на централата дневно се заразяват с радиоактивни частици около 350 тона вода. Радиоактивната вода, която предстои да бъде пречистена е около 240000 тона.
      Припомняме, че до аварията във „Фукушима“ се стигна след земетресение и последвалото го 15-метрово цунами в началото на март 2011 г.
      Тогава японските власти обявиха аварията за локална, но през 2012 година излиза доклад на специалната комисия, представен в парламента, в който се съобщава, че не е била природна, а техногенна катастрофа. Атомната централа не е била подготвена нито за силно земетресение, нито за цунами. Комисията обвинява за аварията оператора – компанията ТЕПКО, както и правителствените служби по ядрената дейност.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ