събота, 21.09.24
14.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Лъвчетата Терез и Масуд заминават за Холандия

      От днес двете лъвчета – Терез и Масуд, които бяха спасени от незаконния зоопарк в Разград миналата година, вече имат транспортните документи, за да могат да отпътуват за спасителния център „Фелида“ в Холандия.  Терез и Масуд ще отпътуват от Столичния зоопарк утре в 10 ч., съобщават от „Четири лапи“ и „Дивите животни“.

      Още с раждането си, в началото на септември миналата година, лъвчета бяха отхвърлени от майка си и изпотъпкани пред погледите на десетки посетители в разградския зоопарк. Спасили са ги бързите действия на местни доброволци и ветеринарни лекари. Фондация „Дивите животни“ премести лъвчетата в столичната ветеринарна клиника „Добро хрумване“, където останаха за лечение и отглеждане.

      Фондация „Четири лапи“ изяви готовност да осигури грижи за Терез и Масуд в своя спасителен център „Фелида“ в Холандия и сключи споразумение с разградския кмет. Месец по-късно обаче, общината в Разград гласува лъвчетата да останат в зоопарка в Пазарджик.

      След последвал протест на защитници на животните в София с настояване институциите да се намесят и да осигурят заминаването на лъвчетата за холандския спасителен център, премиерът Борисов и министърът на околната среда и водите Димов дадоха дума това да се случи.

      Здравословното състояние на двете лъвчета не е добро. При Терез се забелязва неправилен растеж на костите на предните лапи, което изисква постоянно наблюдение и евентуална операция.  Проблеми при Масуд и Терез се обуславят от няколко фактора – на първо място е фактът, че те са поне второ поколение близкородствено развъждане – техните родители и родителите на техните родители са брат и сестра, което е предпоставка за предразположение към здравословни проблеми. На второ място идва стресът и цялостната ситуация около раждането им, отхвърлянето от майката и отглеждането им от хора със заместители на майчиното мляко.

      В спасителния център за големи котки „Фелида“ в Холандия за посрещането на Терез и Масуд е готов техният временен дом, съобразен с индивидуалните им нужди – вътрешно заграждение с отопление около 20 кв.м. с лежанки, платформи, пясъчник и допълнително средово обоготяване. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ