събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА В РУСИЯ – СКЪП ПАРАД И ОТСЪСТВИЕ НА ЗАПАДА

      В Деня на победата във Втората световна война Русия отбеляза празника с традиционния си военен парад.
      Москва не спести средства и увековечи датата с грандиозно шествие, показвайки мощта на своята армия. Хиляди войници маршируваха на Червения площад, придружени от най-новите руски танкове, всеки на стойност 400 млн. рубли. Сред техниката, която Русия изложи на парада, бяха и бронирани машини, както и противовъздушна отбрана. Освен за военната визия на празника, Москва похарчи немалко рубли и се погрижи за слънчево време, което да съпътства тържествата над града.
      На тазгодишните чествания в страната много от европейските лидери отказаха поканата за присъствие и не уважиха парада. Причината е незатихналият конфликт в Украйна, в който загинаха над 6 хил. души. Отсъствие бележи и нашата страна в лицето на държавния глава Росен Плевнелиев. Освен от Стария континент, от участие в празненствата се въздържаха и лидерите на САЩ, Австралия и Канада. За сметка на това обаче китайският президент Си Цзинпин подкрепи Москва. Освен него на парада присъстваха и други 20 лидери на страни от цял свят.
      Руският президент Владимир Путин не коментира междуевропейските и световни отношения на страната към момента, но беше категоричен, че Съветският съюз е поел най-жестоките удари на врага преди 70 години. Той заяви, че войната с нацистка Германия е урок за целия свят, който ни призовава към бдителност и разум в днешни дни и занапред. Руският лидер допълни, че 80% от човечеството е било пряко или косвено въвлечено в борбите преди 70 години. Путин изказа своите благодарности от името на целия руски народ за подкрепата на Великобритания, Франция и САЩ по пътя към Деня на победата.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ