петък, 27.09.24
16.8 C
София
15 C
Пловдив
16.2 C
Варна
Search Suggestions

      ДНЕС Е ЧЕРЕШОВА ЗАДУШНИЦА

      Днес православната църква отбелязва деня преди Петдесетница, по-известен като Черешова Задушница. Денят е свързан с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.
      Нарича се „черешова“ , защото това е най-популярният плод по това време на годината и той задължително присъства на възпоменателните трапези.

      На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.
      Опечалените по смъртта на своите близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: „Бог да прости“.
      За една календарна година обикновено задушниците са 4 – преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ