петък, 27.09.24
28.9 C
София
31 C
Пловдив
23.3 C
Варна
Search Suggestions

      ПРАХ И ШУМ В СОФИЯ – КАК ЩЕ СЕ СПРАВИМ?

      83,5% от населението в страната е засегнато от замърсяване с фини прахови частици. Националния доклад за състоянието на околната среда показва, че нормата е превишена в Пловдив, Варна и Монтана.

      В периода 2001-2012 в Европа са засегнати между 22 и 42%. Основният източник на замърсяването е битовото отопление, транспортът, строителството и зле поддържаните пътни настилки. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева заяви, че опазването на околната среда е предпоставка за осигуряването на икономическия растеж, добри условия за бизнеса, повече работни места и здравословен начин на живот. Тя допълни още, че предстои внасянето на проект за изменение в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Той ще позволи на кметовете да спират трафика в градовете при наличие на по-голямо замърсяване. Ще бъдат въведени и санкции на стойност 5000 лв. за всеки един от градоначалниците ако тези норми не бъдат спазвани.
      Столичният общински съвет прие план за предотвратяване и намаляване на шума в София. Това заяви кметът на града Йорданка Фандъкова. Предвижда се поставянето на шумоизолиращи стени около пътя, по който минава електротранспорта и трамвайните трасета. Предстои ремонтът на пътни настилки, подобряване на инфраструктурата и обновяване на градския транспорт. Финансирането се осигурява по оперативни програми – „Околна среда“, „Регионално развитие“ и „Транспорт“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ