петък, 27.09.24
28.9 C
София
31 C
Пловдив
23.3 C
Варна
Search Suggestions

      ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ИМИГРАНТИ В СТРАНАТА НИ

      Броят на имигрантите в страната ни е двойно по-голям в сравнение с миналата година. Това заяви председателят на Държавната агенцията за бежанците Никола Казаков. Той е категоричен,че тази година България може да приеме не повече от 11 000 бежанци.

      Според Казаков правителството трябва да се пребори за увеличаване на квотата на бежанците, които трябва да бъдат преразпределени към други европейски държави. Само за 5 месеца са подадени 5 720 молби за закрила, а капацитетът за настаняване в агенцията е 5 300 души. В момента са настанени към 3 800 души. Имаме места за настаняване за още около 1 200 души и възможности за разширяване на капацитета с още около 1000 места. До края на октомври, може би, потокът ще бъде увеличен с около 20%“, предупреди той.
      Припомняме, че през май ЕК предложи въвеждането на квота от 20 000 места в ЕС за разселването на бежанци. По-късно тя представи нови предложения, чиято основна идея е да бъдат разселени 60 000 имигранти в ЕС в следващите две години. От България се очаква да приеме 788 имигранти.
      България обаче ще настоява квотите да са съобразени с възможностите и географското положение на страните и да са в значително по-малки размери за страни като България, които са външна граница на ЕС и са подложени на силен натиск. Позицията на страната ще бъде официално представена за заседанието на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ на 15-16 юни в Люксембург.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ