петък, 27.09.24
22.9 C
София
27 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      НОВ ПРОТЕСТ НА ПОСТРАДАЛИТЕ КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛИ

      Кредитополучателите с швейцарски ипотеки се събраха за четвърти път в опит да предизвикат политическите лица да вземат участие и решение по въпроса с техните задължения. Протестът премина под формата на шествие, като демонстрантите се събраха пред Народното събрание по обяд, а след това продължиха до офисите на Пощенска банка и Уникредит.

      Засегнатите граждани апелираха за пореден път към политиците да вземат решение за премахване на франковата задлъжнялост и да подкрепят Комисията за Защита на Потребителите за отсраняване на всички неравноправни клаузи по договорите за ипотечни кредити, деноминирани в швейцарски франкове.

      Ощетените са около 1000 души, основно от Пощенска банка. Въпреки, че депутатите са се срещнали с ръководството на банката, компромисно решение все още не е намерено, заяви депутатът от коалиция за България Георги Кадиев.

      Протестиращи настояват за прегласуване на член 417 от ЗПК, спрямо който всеки, взел кредит, няма право на защита. 

      На 27 май Комисията по защита правата на потребителя е излязла с протокол, който е установил, че договорите са сключвани в нарушение с редица закони и наредби на БНБ, а обвързването с швейцарските франкове се основава на неравноправни клаузи, съобщи за Евроком Доротея Ангелова председател на сдружение Защита Правата на Кредитополучателите.

      Протестиращите апелират да се вземат окончателни решения. В противен случай демонстрациите ще продължат, допълниха още недоволните граждани.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ