неделя, 29.09.24
14 C
София
24 C
Пловдив
21.8 C
Варна
Search Suggestions

      БЕЗПЛАТЕН КАБИНЕТ ЗА БРЕМЕННИ И ДЕЦА ВЪВ ВСЕКИ ГРАД

      Планира се да се открие нов кабинет за бременни и деца във всеки областен град, предава вестник „Стандарт“. Прегледите в него сe очаква да са безплатни за деца и бъдещи майки. Това обяви здравният министър Петър Москов вчера.

      Откриването на кабинетите е част от Националната програма за детско и майчино здравеопазване. Тя ще бъде финансирана с около 2 млн. лева до края на годината. Всяка година ще бъдат предвидени пари от бюджета е обещал Москов. Предвидено е в центровете да има на разположение психолог, социален работник и координатор.
      Със средствата ще се плаща за обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, поставяне на диагноза и лечение.
      Държавата ще осигурява безплатен достъп до високо специализирани специалисти в областните болници. Специализираните центрове за деца с диабет, рак и други редки заболявания ще има в университетските болници в София, Варна и Пловдив.
      В допълнение, министерството ще финансира и провеждането на слухов скрининг сред децата, ранната диагностика на ретионаптията, както и пренаталната диагностика при бременните жени.
      Личните лекари ще бъдат обучавани как да откриват аутизъм при децата до навършване на 3-тата им годишнина.
      Междувременно Министерството на здравеопазването започва кампания за ползите от ваксините. Целта е хората да се информират и да променят негативната си нагласа към имунизациите. Кампанията започва този месец и първата стъпка ще бъда да се проучат нагласите на обществото за страховете и ползите от ваксините.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ