петък, 27.09.24
22.9 C
София
27 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Цветозар Томов: ЦИК не избира и не назначава депутати

      ЦИК в спор дали кандидат може да се откаже от депутатското си място, спечелено на избори. Казусът възникна след като новоизбраният кмет на Благоевград и бившият премиер Борисов подадоха заявления за отказ. Решенията по двата случая предизвикаха и прегласуване и реакция на ГЕРБ. Според  бившите управляващи е имало различно отношение към лидера им и представителя на ИТН.

      „Бяха проведени две гласувания, това бяха две отделни решения, като при второто не се получи квалифицирано мнозинство, това доведе до прегласуване. Сблъскаха се две мнения в комисията. При прегласуването част от колегите смениха позицията си“, разкри говорителят на ЦИК, посочи говорителят на ЦИК Цветозар Томов в пред bTV.

      „Има решение на Конституционния съд от 2001 г., според което краят на изборния ден е начало на мандата на Народното събрание. Аз съм против ЦИК да обявява кои са депутати. ЦИК не избира и не назначава депутати, а само регистрира избора“, отбеляза Томов и допълни, че винаги е гласувал против отказа от депутати от техните места.

      „Моето лично мнение, не като говорител на ЦИК е, че има политически натиск от партии върху ЦИК под различна форма, който е недопустим. Няма да коментирам, защото не искам да разпалвам допълнително напрежение. Партиите трябва да се въздържат от коментари за дейността на ЦИК“, коментира Томов.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ