Чували ли сте термина “полифеноли”? Все по-често и по-често срещаме тази дума в пространството около нас – в интернет, по телевизията и във вестниците постоянно се използва тази дума. Какво обаче означава тя?
Нека днес разберем какво всъщност са полифенолите, къде можем да ги открием и как могат те да ни бъдат полезни.
Какво представляват полифенолите?
Полифенолите са група съединения, естествено открити в растителните храни, като плодове, зеленчуци, билки, подправки, чай, черен шоколад и вино.
Те могат да действат като антиоксиданти, което означава, че могат да неутрализират вредните свободни радикали, които от своя страна увреждат клетките ви и биха могли да увеличат риска от състояния като рак, диабет и сърдечни заболявания.
Смята се също, че полифенолите намаляват възпалението, което от своя страна може да бъде представено като първоизточник на много хронични заболявания.
Видове полифеноли
В природата могат да бъдат открити от 8000 вида полифеноли. Те могат да бъдат допълнително категоризирани в 4 основни групи.
- Флавоноиди – Те представляват около 60% от всички полифеноли. Примерите включват кверцетин, кемпферол, катехини и антоцианини, които се намират в храни като ябълки, лук, черен шоколад и червено зеле.
- Фенолни киселини – Тази група представлява около 30% от всички полифеноли. Примерите включват стилбени и лигнани, които се намират най-вече в плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и семена.
- Полифенолни амиди – Тази категория включва капсаициноиди в лютите чушки и авенантрамиди в овеса.
- Други полифеноли – Тази група включва ресвератрол в червеното вино, елаговата киселина в горските плодове, куркуминът в куркумата и лигнаните в ленените семена, сусамовите семена и пълнозърнестите храни.
Количеството и видът на полифенолите в храните зависят от храната, включително нейния произход, зрялост и как е била отглеждана, транспортирана, съхранявана и приготвена.
Полифенолите могат да бъдат изключително полезни при завишена кръвна захар
Полифенолите могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар, допринасяйки за по-нисък риск от диабет тип 2.
Това отчасти се дължи на факта, че полифенолите могат да предотвратят разграждането на нишестето до прости захари, намалявайки вероятността от скокове на кръвната захар след хранене.
Тези съединения могат също да помогнат за стимулиране на секрецията на инсулин. Това е хормонът, който е необходим за транспортиране на захарта от кръвния поток в клетките и поддържане на нивата на кръвната захар стабилни.
Различни проучвания допълнително свързват богатите на полифеноли диети с по-ниски нива на кръвната захар на гладно, по-висок глюкозен толеранс и повишена инсулинова чувствителност – всички важни фактори за намаляване на риска от диабет тип 2.
В едно проучване хората, които ядат най-високи количества храни, богати на полифеноли, са имали до 57% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 за 2-4 години, в сравнение с тези, които ядат най-ниски количества от тях.
Намаляват риска от сърдечни заболявания
Добавянето на полифеноли към вашата диета може да подобри здравето на сърцето.
Експертите доакзват, че това до голяма степен се дължи на антиоксидантните свойства на полифенолите. Всъщност те помагат за намаляване на хроничното възпаление, което се явява рисков фактор за сърдечни заболявания.
Два скорошни прегледа свързват полифенолните добавки с понижаване на кръвното налягане и нивата на LDL (лошия) холестерол, както и по-високия HDL (добрия) холестерол (14 доверен източник, 15 доверен източник).
Друг преглед установи 45% по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания при тези с по-високи нива на ентеролактон, който са маркер за прием на лигнан. Лигнаните са вид полифенол, които обикновено се среща в ленените семена и пълнозърнестите храни.
Останалите ползи, които полифенолите ни предоставят, можете да откриете в остатъка от статията тук!
Следете официалния блог на Здравитал, където ще откриете нови интересни здравни статии всеки ден!