петък, 27.09.24
25.8 C
София
28 C
Пловдив
24.1 C
Варна
ДРУГИ
    Search Suggestions

        Беларус спря временно нефтопровода „Дружба“ към Полша

        Беларуският петролен оператор „Гомелтранснефт“ ограничи изпомпването на петрол през тръбопровода „Дружба“ в посока Полша за три дни заради непланиран ремонт, започнал на 18 ноември на един от клоновете на газопровода, съобщи пред репортери в сряда официалният представител на руската компания „Транснефт“ Игор Демин, предаде агенция ТАСС.

        „От вчера „Гомелтранснефт” (Беларус) започна извънпланов ремонт на един от клоновете на нефтопровод „Дружба“, ограничавайки изпомпването в посока Адамова застава (Полша) за приблизително три дни“, посочи Демин и допълни, че се очаква месечните обеми на износ и квотите за доставка да останат непроменени.

        Нефтопроводът „Дружба“ осигурява доставките на петрол за белоруските рафинерии и петролен транзит от Източна за Централна Европа. Тръбопроводът започва от Самарска област, минава през Брянск и след това се разклонява на два участъка: северен и южен, минавайки през Беларус, Украйна, Полша, Чехия, Словакия, Германия, Унгария, Латвия, Литва.

        Беларуският оператор „Гомелтранснефт Дружба“ транспортира петрол от руската част на тръбопровода „Дружба“ към Западна и Източна Европа и снабдява беларуската нефтохимическа промишленост с въглеводороди и транспортира нефтопродукти през територията на Беларус, напомня агенция ТАСС.

        Този непланиран ремонт на петролопровода в посока Полша идва в момент на ескалираща мигрантска криза на полско-беларуската граница и след заплахата на президента на Белрус Лукашенко, че може да предприеме ответни мерки на всички нови санкции на Европейския съюз, включително чрез спиране на транзита на природен газ и стоки през неговата държава в посока Европа.

        - Реклама -
        СВЪРЗАНИ НОВИНИ

        ОСТАВИ КОМЕНТАР

        Моля, въведете коментар!
        Моля, въведете името си тук

        Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

        - Реклама -

        НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

        Зареждане...
        - Реклама -

        ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ