София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

2500 ЕВРО НА ЧОВЕК: Разбиха канал за трафик на мигранти

Повдигнати са обвинения на 7 души

1 годинаКрими 11

ГДБОП и прокуратурата разбиха канал за трафик на мигранти.

Повдигнати са обвинения на 7 души, за които има информация, че са участвали в организирана престъпна група, която помагала на нелегални мигранти да преминават границата на България с Турция незаконно, и в последствие са организирали транспортирането им до границата със Сърбия, откъдето мигрантите да продължат към Западна Европа.

Според информация от прокуратурата и ГДБОП сред задържаните е и ръководителят на престъпната група.

Шестима от обвиняемите са задържани за 72 часа. Седмият също е задържан, но заради друго досъдебно производство, свързано с наркотици. Утре прокуратурата ще поиска постоянен арест за обвиняемите, заяви Христо Кръстев, заместник административен ръководител на Софийска градска прокуратура.

За трафика на нелегални мигранти от турската граница до границата със Сърбия каналджиите прибирали по 2500 евро на човек като 1500 от тях оставали в ръководителя на престъпната група.

Всички обвиняеми са участвали в набирането на хора, които да помагат на мигрантите да преминават незаконно границата, които да ги транспортират през вътрешността на страната или да им осигурят условия за краткосрочно пребиваване в България.

Петима от обвиняемите имат съдебно минало - от управление на МПС в нетрезво състояние и без книжка, до кражби, грабежи, притежание и разпространение на наркотици. През 2019 година един от арестуваните е осъден от Специализирания наказателен съд за участие в друга престъпна група за наркотици.

Всички обвиняеми са граждани на България.

От ГДБОП работят върху канала за трафик на мигранти от началото на годината. Към момента в обвинителния акт е записано, че групата извършва престъпната дейност от април 2022 година, но при събиране на допълнителни доказателства, е този период може да бъде удължен.

Работата по случая продължава.