София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Христо Грозев: Богат руснак в България е помагал на руските служби

"Началникът на секретната част 29155 е получил награда за използването на нелетално акустично оръжие"

26 дниОбщество 20 Васил Василев

"Началникът на секретната част 29155 е получил награда за използването на нелетално акустично оръжие. Това става на фона на разследването по т. нар. хавански синдром, където то е било използвало и стотици американски дипломати са се разболели. Това е станало в Германия, Китай, Виетнам и други държави". Това заяви журналистът Христо Грозев пред Нова ТВ.

По думите му, пробивът е с минитюризацията на оръжието, защото подобно е било използвано още през 70-те години на миналия век. Шефът на групата 29155 е бил в България през 2015 г., заедно със свои хора, които са свързани с отравянето на Гебрев. Богатият руснак със собствен имот на Черноморието Булат Ямбурисов е един от помагачите на тази група. Старият компютър на Грозев е във ФСБ.

"Това е стар компютър, който не съм използван от години. Не знам за какво им е. От Виена е пренесен в България, след това в Истанбул и следва Москва", каза още журналистът, който е със задочен арест в Русия. Той допълни, че другата седмица Университатът във Флорида ще покаже експеримент как действа акустичното оръжие.

снимка: БГНЕС