София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Крум Недялков: Таванът на цената на агнешкото месо за Великден ще бъде 27 лв.

Правят се редица промени в редица наредби, заяви зам.-министърът на земеделието

1 мПолитика 744 Антония Лазарова

Зам.-министърът на земеделието и храните Крум Недялков сподели, че вчера на управителения съвет на Фонд земеделие са отпуснати 213 млн. лева за подпомагане на земеделските производители. От тях 102 млн. лв. са за неблагоприятните последици които българските земеделски производители търпят в следствие на войната в Украйна.

Правят се редица промени в редица наредби. Ще се предлага свежо мляко - до 48 часа от издояването. То ще е със срок на годност 7 дни. Затяга се контролът на вноса на агнешко от трети страни. Няма голям внос към момента, 26 тона от Северна Македония и 16,5 тона от Хърватска са внесени на родния пазар.

Служебният кабинет бил ограничен от настоящото законодателство в битката с високите цени. Вече се наблюдава слабо намаление на цените на храните. Всички вносни яйца имат маркировка за произход. 2 602 000 са вносните яйца към момента.

Неделков се надява, че агнешкото няма да поскъпне за Великден.