София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Куманов: Такъв масов мор не е имало, откакто съществува пчеларството в България

Пестицидите и "Синдромът на празния кошер" са основните унищожители на пчелни семейства
1 годинаАгро 448 Ирина Илиева

Замисълът на Федерацията на българските пчелари в началото е била като подпомагане износа на мед. Но това не се осъществява, тъй като е разрешен вносът на мед от Украйна, който се продава евтино за сметка на качеството.

Той допълни, че в страната ни няма държавни пчелни организации, а само частни. А по думите на Куманов пчелите спомагат за опрашването на една трета от продукцията, с която се храни българският народ.

"Като тази година такъв масов мор не е имало, откакто съществува пчеларството в България", каза в студиото на "Делници" Николай Куманов - Федерация на българските пчелари .

Той допълни, че по непотвърдена информация причината пчелите да измират е незаконен пестицид, с който се пръска царевицата.

"Синдром на празния кошер" е феномен, който пчеларите все още не могат да си обяснят. Той се проявява предимно през пролетта и зимата. Кунчев допълни, че този синдром напълно унищожава семействата, тъй като те изчезват, без да има открити трупове на пчели.

Николай Кунчев каза още, че в страната ни все още няма субсидия за пчеларите, като това е една от причините да намалява пчеларството в страната. Другият проблем е натравянето на насекомите, а климатичните условия не помагат на пчелите да оцелеят.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!