София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Пеканов: България не може да пренебрегва климатичните промени

"Трябва да си дадем сметка, че това са неизбежни процеси"
2 мПолитика 304 Мирослав Митков

Основното предизвикателство пред България е да се разделим с климатичните си илюзии - че това са процеси, които не ни касаят, че това са процеси, които се случват в други страни, че ние не сме част от това. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов, който участва в конференцията "Пътят към COP 26: Изборът на България", организирана от MOVE.BG заедно с посолствата на Великобритания и Италия в България.

Инициативата е посветена на подготовката на страната ни за предстоящата конференцията на ООН за климата COP 26, чийто домакин е Великобритания в партньорство с Италия.

"Трябва да си дадем сметка, че това са неизбежни процеси, в които ние трябва да участваме активно, за да не останем назад", коментира Пеканов.

"Решението е да започнем този дебат с ясното съзнание, че процесите са неизбежни, когато го разберем, тогава ще можем да вземаме и правилните решения, смята вицепремиерът. Според него в момента липсва дългосрочна визия и тя трябва да бъде изработена в най-кратък срок.  Това са решения, които изискват анализ и сценарий за действие, посочи той и даде пример с инфраструктурните проекти, които ще заменят "мръсното" производство на енергия с по-чисто, каквито са заложени в националния план за устойчивост и развитие, реформи, които да спомагат развитието на това, но и компенсиращи мерки, които ще дадат на хората, които са засегнати, възможности за препитание, ще намалят социално-икономическите рискове. В случая на България те ще дойдат по фонда за справедлив преход, но отключването на тези средства зависи от поемането на ясни ангажименти, че ние също ще поемем по този път, заяви вицепремиерът.

Той отбеляза, че имаме нужда от засилването на ролята на учените в обществения дебат.

За Боряна Каменова, директор на дирекция "Политика по изменение на климата" в МОСВ, основното предизвикателство за България е липсата на национални приоритети и консенсус в обществото. Друго предизвикателство е интегрирането на темата за климата във всички политики, за съжаление в България това все още не е факт, коментира експертката.

"Енергийният сектор е предизвикателство, има в световен и в европейски мащаб разработени решения, трябва да се намери най-успешното за нас и най-постижимото от гледна точка на националните ни особености", препоръча тя.

Каменова даде пример с ВЕИ и посочи, че това е голямо предизвикателство, като се има предвид огромният процент територия, която е в НАТУРА 2000. Другото огромно предизвикателство е транспортният сектор, обясни тя и посочи, че емисиите от сектор транспорт са 18 процента и отбеляза, че е необходим сериозен макроикономически анализ.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!