София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ашли Барти влезе в историята след знаменит обрат

Австралийка спечели Australian Open за първи път от 44 години

2 годиниТенис 13 Симеон Кисьов

Ашли Барти влезе в историята, след като спечели Australian Open за първи път в кариерата си. В спора за титлата тя победи американката Даниел Колинс с 6:3, 7:6 (2) за 89 минути. 25-годишната Барти направи знаменит обрат, тъй като във втория сет изоставаше с 1:5 и 15-30, но успя да спечели четири поредни гейма, а след това и стигна до тайбрек, който спечели.

Така под бурните възгласи на публиката тя постигна победата в мача и стана първата австралийка спечелила Откритото първенство на страната от 1978 г. насам. Преди 44 години с титлата триумфира Крис О'Нийл. Има големи съвпадения между финала тогава и днешната среща. О'Нийл тогава побеждава на финала американка (Бетси Нагелсен) с почти същия резултат 6:3, 7:6 (3).

Друг исторически момент при спечелената от Барти титла е фактът, че тя стана първата австралийка в Оупън ерата, спечелила Australian Open без загубен сет. Преди това Маргарет Корт е последната направила подобно нещо, но това става в т.нар. аматьорски времена през 1966 г.

Ключов в първия сет се оказа пробивът, който Ашли Барти направи в сервиса на Колинс в шестия гейм. Така тя поведе с 4:2 и не изпусна преднината си до края на частта.

Американката отговори изключително силно в началото на втория сет. Тя направи бърз пробив и поведе с 3:0. След това постигна още един брейк в подаването на Ашли Барти и поведе с 5:1.

По този начин Даниел Колинс получи възможност да сервира за спечелване на втория сет. Тя беше много близо до това, тъй като поведе с 30-15, но тук започна обратът на Барти. Австралийката не само върна този пробив, но спечели пет поредни гейма и стигна до тайбрека. В него тя не остави шансове на своята съперничка, поведе с 4:0 и не изтърва аванса си.