София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Баная спечели Гран При на Италия

Пилотът на Дукати бе недостижим на „Муджело“ днес и спечели с аванс от 0.6 секунди спрямо световния шампион Фабио Куартараро

2 годиниМоторни 1 Симеон Кисьов

Само година след като отпадна от първото място Франческо Баная се реваншира на тифозите и триумфира в надпреварата за Гран При на Италия в MotoGP. Пилотът на Дукати бе недостижим на „Муджело“ днес и спечели с аванс от 0.6 секунди спрямо световния шампион Фабио Куартараро.

И двамата трябваше да си проправят път през тръгналите от първата редица Фабио Ди Джанантонио, Марко Бедзеки и Лука Марини като Куартараро правеше своите атаки в бързите завои на италианското трасе, докато Баная на дългата старт-финална права. Именно заради това пилотът на Дукати успя по-рано да се справи с колоната и да поведе, а докато Куартараро се справи с Бедзеки той вече бе на секунда зад лидера.

Тази разлика се оказа твърде голяма за френския пилот, който постоянно бе по-бърз в завоите, но губеше всичко спечелено в тях на дългата права, където той бе с по 7-8 км/ч по-бавен. Той дори избра да бъде с твърда предна гума, но и това не му помогна да се пребори със своя съперник в заключителните километри.

Тройката в Гран При на Италия допълни Алейш Еспаргаро от Априлия, който имаше малко по-големи проблеми със справянето си с Бедзеки и Марини, тъй като потегли от по-задна позиция, а и не направи много силен старт. Все пак испанецът удължи серията си от качвания на почетната стълбичка, след като за четвърти пореден път финишира трети.

Четвърти финалната линия на „Муджело“ пресече Йоан Зарко, който в заключителните обиколки успя да изпревари Бедзеки, който остана пети. Топ 10 в Гран При на Италия допълниха Марини, Брад Биндър, Такааки Накагами, Мигел Оливейра и Марк Маркес, за когото това може и да е последен старт за сезона.

Точки от надпреварата в Тоскана взеха още Ди Джанантонио, който финишира едва 11-ти, въпреки че потегли първи, Маверик Винялес, Хорхе Мартин, Алекс Маркес и Джак Милър.

В генералното класиране в MotoGP след осмия от общо 20 старта за сезона лидер със 122 точки е Куартараро следван от Алейш Еспаргаро със 114 и Енеа Бастианини с 94. Пилотът на Грезини Дукати не завърши днес след грешка на четвъртия завой в 14-а обиколка. Победителят в Гран При на Италия Баная е четвърти в генералното класиране с актив от 81 точки.

Сезон 2022 в кралския клас на световния шампионат по мотоциклетизъм на писта продължава идната седмица с надпреварата за Гран При на Каталуния край Барселона.