София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Биляна Дудова спечели златото

Нашето момиче надви японка на финала в Осло

2 годиниДруги 12 Симеон Кисьов

Биляна Дудова спечели световната титла на шампионата в Осло (Норвегия). На финала в категория до 59 килограма българката надделя с 6:4 срещу японката Акие Ханай (Япония), за да се окичи със златото.

Това е първа световна титла за 24-годишната Дудова. Припомняме, че през 2018 г. Биляна загуби на финала в Будапеща и остана със сребро.

Дудова е четирикратна европейска шампионка, като триумфите й на първенствата на Стария континент са в три различни категории - до 55 кг, до 57 кг и два пъти до 59 кг.

Срещата започна отлично за Биляна, която изпълни добре хвърляне за 4 точки в първата част. Последва опит за още едно действие за четири, но при изпълнението японката контраатакува. В крайна сметка след видео контестация съдиите дадоха по две точки на двете.

През втората част Дудова се защитаваше брилянтно и на два пъти успя да се измъкне от опасни атаки на противничката. Едва в края на схватката Ханай успя да вземе две точки, но атаката в последните секунди бе парирана успешно от 24-годишната българка, която заслужено ликува.

По пътя до финала в Осло Биляна бе повече от категорична и не даде дори и точка на съперничките си. Тя стартира с два технически туша с по 10:0 над Инета Дантаите от Литва и Йохана Линдбори от Швеция. На полуфинала пък победи с 3:0 Сарита Мор от Индия.