София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България остана на крачка от сензация

"Лъвовете“ изпуснаха непобедения тим на Литва след инфартен край на световна квалификация

2 годиниБаскетбол 10 Симеон Кисьов

Баскетболистите на България играха много сърцато и бяха на крачка от сензация срещу лидера Литва, но загубиха със 70:72 (22:16; 8:18; 25:17; 15:21) в "Арена Самоков" петия си мач от груповата фаза на квалификациите за Световното първенство през 2023 година, което ще се проведе догодина в Индонезия, Филипините и Япония.

Литовците взеха инициативата още в самото начало и аванс от 9:5 след първите три минути игра, увеличавайки след това преднината си до 11:5. „Лъвовете“ обаче успяха да се съберат и отговориха с два успешни наказателни удара от Везенков плюс отлично проведена атака, завършила с тройка на Дий Бост за 10:11. Александър Везенков и компания се активизираха и направиха обрат, водейки с 22:16 след първата четвърт.

Везенков излезе от игра в началото на втората част и това веднага с отрази на националите, които загубиха тази четвърт с 8:18 и изоставаха с 30:34 на почивката.

Йордан Минчев замени натрупалия фаулове Чавдар Костов в петицата за началото на третата част и "лъвовете" записаха серия от 12 безответни точки, с които дръпнаха с 42:34. Голямата ни звезда Александър Везенков беше в основата на възраждането им, след като наниза две поредни тройки. Литовците оаче набързо скъсиха изоставането си до 42:39 в средата на третата част. Игнас Браздейкис вкара нови две точки за балтийците със забивка. Везенков обаче отбеляза седем безответни точки за 49:41, като вече имаше 24 точки на личната си сметка. Чавдар Костов и Димитър Димитров записаха по една тройка и нов аванс за българите от 55:48. Томас Димша обаче успя да отбележи три точки в самия край на третата четвърт за 55:51.

Финалният период започна превъзходно за момчетата на Росен Барчовски, които си възвърнаха осемточковата преднина, след като Йордан Минчев и Александър Везенков направиха резултата 59:51. Авансът на българите дори достигна двуцифрените размери при 61:51, преди литовците да понамалят изоставането си, благодарение на добри индивидуални изяви от страна на Мариус Григонис, който скъси разликата до седем точки при 63:56. Браздейкис и Бирутис продължаваха да налагат превъзходството си и донесоха пълен обрат и аванс от 69:66 в полза на Литва на влизане във финалните две минути. България обаче реагира мигновено с перфектна стрелба от тройката на Станимир Маринов, след която обаче Игнас Браздейкис размина защитата на "лъвовете" и отново изведе Литва напред при 69:71.

Везенков скъси една точка от наказателната линия и хаосът бе пълен във финалната минута. Дий Бост пропусна от далечно разстояние, като Димитър Димитров извърши нарушение в нападение. При вкарването на топката обаче литовците извършиха грешка, което донесе нова възможност на българите да отмъкнат преднината. Станимир Маринов обаче пропусна при своя пробив, след което Литва вече можеше да затваря мача с изпълнения от наказателната линия при 71:70 в своя полза, а до края оставаха само 3.4 секунди. Нарушение на Везенков не беше отсъдено, като веднага след това фаул на Йордан Минчев бе забелязан. Жукаускас вкара първия и пропусна втория наказателен удар за да донесе победата на Литва със 72:70.

Александър Везенков бе над всички за България с 29 точки и 11 борби. За Литва 13 точки вкара Игнас Браздейкис.

„Лъвовете“ заемат четвърто място в група „F“ към момента с баланс от 1 победа и 4 загуби. Литва е на първата позиция с пет успеха от пет срещи, докато на второ място е Босна и Херцеговина с по 2 победи и 2 поражения. Босненците гостуват на третия Чехия (1 победа и 3 загуби) от 21:00 часа.

За следващия етап на квалификациите се класират първите три тима, докато четвъртият отпада от битката.