София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Две години след смъртта им: Коби и Джиана Брайънт се сдобиха със статуя

Приятели и фенове почетоха баскетболиста и дъщеря му в социалните мрежи

2 годиниБаскетбол 7 Симеон Кисьов

Две години след смъртта им: Коби и Джиана Брайънт се сдобиха със статуя22 февруари 2022 17 40Сподели във FacebookПриятели и фенове почетоха баскетболиста и дъщеря му в социалните мрежиСнимка: Getty ImagesСнимка: Getty Images

Баскетболният свят никога няма да забрави легендата на NBA Коби Брайънт и дъщеря му Джиана.

Двамата загинаха в катастрофа с хеликоптер в началото на 2020 година заедно с още седем души. Другите жертви са баскетболният треньор Джон Алобели, съпругата му Кери, дъщеря им Кристина, баскетболната треньорка Пейтън Честър, дъщеря ѝ Сара Честър и пилотът Ара Забаян. Според доклади на полицията, причината е гъстата мъгла в Калабасас, в която е попаднал хеликоптерът.

Сега, две години след трагедията, целият свят отдава почит на Коби и Джиана. На мястото на катастрофата беше издигната статуя на двамата Брайънт, създадена от скулптура Дан Медина. Тя показва как Коби, облечен с баскетболния си екип на Лос Анджелис Лейкърс, носейки номер 24 на гърба си, е прегърнал 13-годишната си дъщеря. Тя го гледа в очите и в едната си ръка държи баскетболна топка. Двамата са изобразени с големи усмивки върху лицата им.

В долната част на 72-килограмовата бронзова статуя е изписано „Героите идват и си отиват, но легендите са завинаги“, заедно с имената на всичките девет жертви от катастрофата през 2020 година. Медина сподели пред TMZ, че статуята е била само временно отдаване на почит и смята да я свали след няколко дни. Той все пак се надява градът да му позволи да постави по-трайна версия на изкуството му.

Докато Медина изрази уважение към Коби и Джиана чрез създаването на статуя, то приятели и фенове ги почетоха в социалните мрежи. Instagram беше залята с различни публикации, в които се споменаваха имената на двамата баскетболисти, а във веригата се включиха Сиара, Дуейн Уейд, Били Джийн Кинг, Ламар Одъм и Снуп Дог.

Певицата Сиара публикува снимка, на която носи потник на Коби Брайънт с номер 24. „Винаги и завинаги в нашите сърца, Коби и Джиджи!“, написа тя. Звездата е доста близка приятелка със съпругата на баскетболиста и често я подкрепя във важни моменти. Двете публикуват и общи снимки в социалните мрежи заедно с двете си семейства. Освен Джиджи, Коби и Ванеса Брайънт имат още три дъщери – Наталия (19), Бианка (5) и Капри (2).

Бившият съотборник на Коби в Лос Анджелис Лейкърс Ламар Одом публикува клип, който е бил направен от екипа му. Той благодари на всички, които са се включили в изработването на монтажа и заяви, че Брайънт е бил огромна част от неговия живот. Одом допълни, че няма и ден, в който да не мисли за съотборника си. „Към Ванеса и цялото семейство, обичам ви!“, завърши той.

Легендата на тениса Били Джийн Кинг написа в Туитър, че Коби Брайънт е бил не само брилянтен баскетболист, но и яростен защитник на женския спорт. Зая Уейд, дъщерята на Дуейн Уейд, публикува две снимки в чест на Коби и Джиана. На първата тя позира с дълъг жълт потник, на който е изписано числото 8, а втората се виждат Наталия и Ванеса Брайънт в компанията на Дуейн и Зая.

Бившият генерален мениджър на Лос Анджелис Лейкърс също говори за смъртта на Коби в интервю пред New York Times. „Не мисля, че някой ще забрави деня, в който той почина. Шокът и тъгата заради отнемането на млад човешки живот бяха непоносими“, казва той.

Коби Брайънт прекарва цялата си 20-годишна кариера в Лос Анджелис Лейкърс, след като е избран през 1996 година. Той се пенсионира през 2016 година. Година по-късно отборът извади номерата 8 и 24, с които е играл Коби, за да не може никой баскетболист да ги носи повече.