София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Джокович на финал срещу Гришо, пречупи Рубльов след три часа битка

Сърбинът обърна руснака след страхотно зрелище в Париж

6 месецаТенис 23 Симеон Кисьов

Световният №1 Новак Джокович обърна трудно петия в света Андрей Рубльов с 5:7, 7:6(3), 7:5 за точно три часа игра и се класира за финала на „Мастърс 1000“ турнира в Париж, където утре ще спори за титлата с най-добрия български тенисист Григор Димитров.

Още в първия гейм Рубльов проби подаването на Джокович, който обаче веднага върна пробива. След това двамата печелеха сервис-геймовете си, като в осмия световният №5 на три пъти пропусна възможност да пробив отново сърбина. Така се стигна до 12-ия гейм, в който Рубльов пак стигна до точка за пробив, което се оказа и сетбол, спечели я и взе сета със 7:5.

Вторият сет също бе изключително равностоен и отново изпълнен със зрелищни отиграване за радост на феновете. Нито един от двамата не губеше на свой сервис, като във втория гейм Рубльов пропиля възможност за пробив, а в петия на три пъти това стори и Ноле, който не успя да пробие руснака и в седмия гейм, въпреки че му се откри нова възможност. След това те продължиха да печелят убедително на свой сервис и се стигна до тайбрек, в който Джокович дръпна с 5-2 и след това го спечели със 7-3 точки.

Джокович започна с гейм на нула третата част, а Рубльов спечели далеч по-трудно своето подаване. Двамата продължиха да печелят подаванията си, а Ноле изтърва два шанса за пробив в четвъртия гейм. След гейм на нула сърбинът поведе с 6:5 и руснакът се срина в следващия гейм на свой сервис. При 40-15 в своя полза Джокович имаше два мачбола и реализира първия от тях за 7:5, за да се класира за финала.