София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Един от големите фаворити на аут след зрелище с дузпи

Вратарят на Мароко герой, нито един от Испания не успя да му вкара от бялата точка

1 годинаФутбол 1 Симеон Кисьов

Мароко поднесе огромна изненада на Мондиала, след като изхвърли Испания с 3:0 при дузпите (0:0 в редовното време и продълженията) в 1/8-финал на Световното първенство по футбол в Катар. Африканският тим в следващата фаза ще срещне Португалия или Швейцария, които играят от 21:00 часа тази вечер.

Вратарят на Мароко Боно се превърна в герой за тима си и след удар в гредата на Пабло Сарабия и спасени дузпи на Карлос Солер и Серхио Бускетс, класира тима си на 1/4-финал. За Испания това е четвърто отпадане от пет двубоя, решени с дузпи, на Световно първенство.

"Ла Фурия" пое контрола над топката от самото начало, но не успяваше да създаде положения пред вратата на съперника. Първата добра голова опасност в мача бе в полза на Мароко и дойде в 10-ата минута, в която Ашраф Хакими стреля над вратата от фаул.

Испания създаде първото си положение в 26-ата минута, когато Гави стреля в гредата, а Феран Торес опита добавка. При атаката обаче имаше отсъдена засада на нападателя. Минута след това Марко Асенсио шутира от малък ъгъл, но не намери целта.

Първият точен удар в мача дойде в 32-ата минута след далечен удар на Мазрауи, но Симон се справи. Десет минути по-късно мароканците отправиха още един удар, но Найер Агер прати топката над вратата.

Испания започна по-активно втората част, но отново изпитваше затруднения при нанасянето на точен удар. Първият такъв за "Ла Фурия" дойде в 53-ата минута, когато Дани Олмо стреля, но Боно спаси.

В следващите минути и двата тима опитаха да затруднят съперника с бързи атаки, но без да създадат реални опасности.

Испания пренесе играта в половината на Мароко в последния четвърт час и обсади наказателното поле на противника.

Пет минути преди края Зиеш и Хакими върнаха напрежението пред испанската врата, но не се стигна до изстрел във вратата. Напрежение имаше и в последната минута от редовното време след върната топка към Унай Симон, но вратарят се справи и изчисти.

В последната минута на двубоя Испания имаше възможност да приключи срещата с победа, но коварното центриране на Олмо не даде резултат.

Продълженията започнаха с опасност пред вратата на Испания, но Валид Шедира не успя да нанесе удар, а имаше и сигнал за засада. Европейците реагираха с изстрел на Балде, който обаче бе блокиран от Хакими.

В края на първото продължение Мароко пропусна една от най-добрите си ситуации, след като удар на Уалид Шедира бе спасен от Унай Симон.

Отново Уалид Шедира бе в основата на най-опасното положение през второто продължение, но пробивът му не доведе дори до удар. Минути след това и Алваро Мората имаше възможност да шутира, но избра да подава и го направи неточно. До края на срещата Бускетс и Сарабия след удар в гредата пропуснаха още две положения за испанците и спорът трябваше да се реши с дузпи.

Там Сарабия удари гредата, а удари на Солер и Бускетс бяха спасени, докато за Мароко само Бадр Бенун сгреши от бялата точка, а Абделхамид Сабири, Хаким Зиеш и Ашраф Хакими се разписаха.