София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Енеа Бастианини спечели Гран При на Малайзия

Така той стана седмият различен победител в основни състезания през сезона след Франческо Баная, Марко Бедзеки, Алекс Ринс, Хорхе Мартин, Алейш Еспаргаро и Йоан Зарко

6 месецаМоторни 24 Симеон Кисьов

Енеа Бастианини спечели своята първа победа като заводски пилот на Дукати с едно прекрасно каране в надпреварата за Гран При на Малайзия. Така той стана седмият различен победител в основни състезания през сезона след Франческо Баная, Марко Бедзеки, Алекс Ринс, Хорхе Мартин, Алейш Еспаргаро и Йоан Зарко.

Спорът за победата на „Сепанг“ практически се реши още в първия завой на състезанието, когато Звяра се възползва от атаката на Мартин срещу Баная, за да изпревари и двамата претенденти за световната титла. Заради късното спиране на Мартин той и Баная трябваше да минат по по-външна траектория, което позволи не само на Бастианини, но и на Алекс Маркес да ги изпреварят.

След атаката на Мартин Баная успя да си върне позицията пред пилота на Прамак Дукати, който пък бе изпреварен и от Марко Бедзеки. Още преди края на първия тур обаче Мартин се върна пред пилота на VR46 Дукати с една много силна атака в 14-я завой.

След това испанецът пробва две атаки и срещу Баная в края на третата и началото на четвъртата обиколки, но и в двата случая световният шампион ускори по-добре, съответно от завои №14 и №4, за да остане пред пилота на Прамак Дукати. Повече атаки в челото така и не настъпиха до края на дистанцията от 20 тура, след като разликите между водачите се отвориха.

Това позволи на Бастианини да стигне до една сравнително лесна победа пред Алекс Маркес. Подиума в Гран При на Малайзия допълни Баная, който добави три точки към своя аванс пред Мартин в битката за титлата. Така преди финалните два кръга за сезона в Катар и Валенсия двамата са разделяни от 14 пункта.

А в самото състезание в Малайзия пети завърши световният шампион за 2021 година Фабио Куартараро, който направи едно много силно състезание, в което успя да реализира няколко изпреварвания в издължения завой №11, за да се класира в топ 5. В десетката на 18-я кръг за сезона се класираха още Бедзеки, Джак Милър, Фабио Ди Джанантонио, Франко Морбидели и Лука Марини, а точки от Гран При на Малайзия взеха още Маверик Винялес, Йоан Зарко, Марк Маркес, Аугусто Фернандес и Пол Еспаргаро.

Сезон 2023 в MotoGP продължава следващата седмица с единствената нощна надпревара в календара, тази за Гран При на Катар. Състезанието на „Лусайл“ традиционно открива сезона в кралския клас, но тази година е в края на шампионата заради цялостната реконструкция на трасето, която бе направена през последните 18 месеца. Причина за този голяма ремонт бе нуждата падокът да бъде обновен, тъй като пистата в Катар вече домакинства и на Формула 1.