София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Евертън победи Арсенал с 1:0

В следващия кръг от Висшата лига "топчиите" приемат Брентфорд, докато Евертън има нов тежък мач - гостуване на Ливърпул на "Анфийлд"

1 годинаФутбол 1 Симеон Кисьов

Закъсалият във Висшата лига Евертън изненадващо победи с 1:0 Арсенал на "Гудисън парк" в мач от 22-ия кръг. В герой за "карамелите" се превърна Джеймс Тарковски, който се разписа в 60-ата минута. Мачът беше дебют за новия мениджър на Евертън Шон Дайш, заменил Франк Лампард.

С победата "карамелите" събраха 18 точки и се изкачиха на 17-ото място. Арсенал остава лидер с 50 точки. За "топчиите" това беше едва втора загуба в първенството. Преследвачът Манчестър Сити има 45 точки, а утре гостува на Тотнъм.

В първите пет минути на срещата на "Гудисън парк" нямаше чисти голови положения, като Арсенал бе по-атакуващият отбор, но Евертън отговаряше с добра агресия. В осмата "карамелите" организираха контраатака, при която топката бе отклонена и можеше да се стигне до голов удар, но Рамсдейл внимаваше и изби с една ръка. Малко след това дойде и първият точен удар. Томас Партей опита късмета си, но слабо и Пикфорд се справи.

Постепенно Евертън установи натиск и в 20-ата минута изпълни три поредни корнера, но не се стигна до точен удар към вратата на Рамсдейл. Калвърт-Люин имаше шанс, след като засече топката с глава, но над напречната греда. В 30-ата минута Букайо Сака се пребори за топката и подаде на Еди Нкетиа, който преодоля Тарковски, но отпави неточен удар към вратата на домакините. В 39-ата Сака имаше шанс, стреля, а Конър Коути изби пред голлинията.

В началото на второто полувреме играчите на Евертън организираха поредната си добра атака, Идриса Гей отправи удар от границата на наказателното поле, при който се получи рикошет, но Аарън Рамсдейл реагира добре и успя да спаси.

След почти час игра Нкетиа направи страхотен пробив, премина през няколко футболисти и отклони към точката на дузпата, където бе Йодегаард, норвежецът стреля от движение, но високо над вратата.

В 60-ата минута 30-годишният англичанин Джеймс Тарковски надскочи защитата на Арсенал в малкото наказателно поле, за да засече центриране от корнер с глава и да реализира за 1:0.

Една минута преди края на редовното време Александър Зинченко видя празното пространство и опита изненадващ удар от 30 метра, който профуча встрани от дясната греда на вратата на домакините. В 92-ата минута след ъглов удар Зинченко бе на добра позиция и стреля от границата на наказателното поле, но отново извън целта. Малко след това имаше грозни сцени на терена и футболистите на двата отбора се спречкаха, изпускайки нервите си. В крайна сметка Арсенал бе победен и си тръгна с празни ръце от "Гудисън парк" при дебюта на новия мениджър на "карамелите" Шон Дайш.

В следващия кръг от Висшата лига "топчиите" приемат Брентфорд, докато Евертън има нов тежък мач - гостуване на Ливърпул на "Анфийлд".