София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ферари представиха радикалния си претендент за сезон 2022 във Формула

Болидът, който е изграден по изцяло новите правила на Формула 1, включва напълно различно оформление на страничните въздухозаборници

2 годиниМоторни 1 Симеон Кисьов

Отборът на Ферари представи своя нов болид F1-75, с който Шарл Леклер и Карлос Сайнц ще се състезават през сезон 2022.

Болидът, който е изграден по изцяло новите правила на Формула 1, включва напълно различно оформление на страничните въздухозаборници. Те имат голяма вдлъбнатина точно след своето начало, чиято цел е да насочи въздушния поток към задното крило на болида. Освен това предният нос на Скудерия също е с интересно решение, тъй като той се слива изключително плавно с елементите на предното крило.

Желанието на инженерите в Маранело е тези решения да позволят на Леклер и Сайнц да се борят за титлата, която ако бъде спечелена, ще бъде първата за тима от тази на Кими Райконен през 2007 година. За последно Скудерия триумфира при отборите през 2008, когато обаче пилотското отличие отиде в ръцете на Люис Хамилтън, който караше за Макларън.

За разцветка Ферари се върнаха към 80-те и 90-те години на миналия век и оцветиха крилата си в черно. Останалата част на колата е в традиционното за Ферари червено.

Предсезонните тестове във Формула 1 за 2022 година започват на 23 февруари на пистата „Каталуния“ край Барселона. Изпитанията в Испания ще продължат три дни, след което тимовете ще се насочат към Бахрейн за още един тридневен тест между 10 и 12 март. На 20 март пък ще бъде даден стартът на сезон 2022 с надпреварата за Гран При на Бахрейн.