София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Формула 1 представи календар с 23 състезания за 2022 година

Организаторите на световния шампионат във Формула 1 Либърти Медия представиха календар с рекордните 23 състезания за 2022 година

2 годиниМоторни 146 Симеон Кисьов

Организаторите на световния шампионат във Формула 1 Либърти Медия представиха календар с рекордните 23 състезания за 2022 година.

Очаквано сезонът ще започне на 20 март в Бахрейн, а само седмица по-късно ще се проведе и втората в историята Гран При на Саудитска Арабия в Джеда. На 10 април керванът трябва да посети и Австралия, която отсъства от графика на шампионата в последните две години заради пандемията от коронавирус.

По предварителна информация на 24 април трябваше да се проведе Гран При на Китай, но състезанието в Шанхай в последния момент отпадна от календара. Вместо него за трета поредна година „Имола“ ще приеме пилотите от Формула 1 за Гран При на Емилия-Романя.

След бързият питстоп в Европа керванът ще се отправи към Южна Флорида за дебютната Гран При на Маями, която ще се проведе около стадиона „Хард Рок“ в Маями Гардънс на 8 май. След първото състезание на територията на Съединените щати ще се проведат още две в Европа, като те ще бъдат в Испания и Монако на 22 и 29 май. За първи път в историята уикендът в Княжеството ще бъде с продължителност от само три дни, вместо традиционните четири както бе до 2021 година.

На 12 и 19 юни ще има нова порция надпревари извън Стария континент, като те ще се проведат в Азербайджан и Канада. Месец юли ще съдържа цели четири старта в пет уикенда, като първи от тях ще бъде този във Великобритания, който ще бъде последван непосредствено от Гран При на Австрия. Франция и Унгария ще приемат последните два старта в шампионата преди лятната пауза през август.

След нея шампионатът ще бъде подновен с три поредни старта в три поредни недели, като те ще бъдат в Белгия, Нидерландия и Италия. След седмица пауза ще има нова серия от три поредни състезателни уикенда, която ще започне в Русия преди да премине през Сингапур и да завърши в Япония на 9 октомври.

Последните четири от рекордните 23 старта ще бъдат в САЩ, Мексико, Бразилия и Абу Даби, като шампионатът ще завърши на 20 ноември, точно ден преди да започне Световното първенство по футбол в Катар.

Пълен календар във Формула 1 за 2022 година:

  1. Гран При на Бахрейн, „Сахир“, 20 март
  2. Гран При на Саудитска Арабия, „Джеда“, 27 март
  3. Гран При на Австралия, „Албърт Парк“, 10 април
  4. Гран При на Емилия-Романя*, „Имола“, 24 април
  5. Гран При на Маями**, „Маями“, 8 май
  6. Гран При на Испания*, „Каталуния“, 22 май
  7. Гран При на Монако, „Монте Карло“, 29 май
  8. Гран При на Азербайджан, „Баку“, 12 юни
  9. Гран При на Канада, „Жил Вилньов“, 19 юни
  10. Гран При на Великобритания, „Силвърстоун“, 3 юли
  11. Гран При на Австрия, „Ред Бул Ринг“, 10 юли
  12. Гран При на Франция, „Пол Рикар“, 24 юни
  13. Гран При на Унгария, „Хунгароринг“, 31 юли
  14. Гран При на Белгия, „Спа“, 28 август
  15. Гран При на Нидерландия, „Зандвоорт“, 4 септември
  16. Гран При на Италия, „Монца“, 11 септември
  17. Гран При на Русия, „Сочи“, 25 септември
  18. Гран При на Сингапур*, „Марина Бей“, 2 октомври
  19. Гран При на Япония, „Сузука“, 9 октомври
  20. Гран При на САЩ*, „Пистата на Америките“, 23 октомври
  21. Гран При на Мексико Сити, „Ерманос Родригес“, 30 октомври
  22. Гран При на Сао Пауло, „Интерлагос“, 13 ноември
  23. Гран При на Абу Даби, „Яс Марина“, 20 ноември

*Необходимо е сключване на договор за домакинство

**Нужна е хомологация на пистата