София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Франческо Баная триумфира в Гран при на Сан Марино

Най-доброто потегляне направи Баная, следван от Куартараро, Милър, Мартин и Маркес

3 годиниМоторни 3 Симеон Кисьов

Франческо Баная спечели състезанието за Голямата награда на Сан Марино в MotoGP. Пилотът на Дукати стартира от първа позиция, води от старта до финала и не остави никакъв шанс на своите съперници. Това е втори пореден успех за Пеко след този на Моторланд Арагон. Втори на по-малко от секунда финишира Фабио Куартараро с Ямаха, а трети остана Енеа Бастианини от отбора на Авинтия Дукати. Това бе първи подиум за италианеца, който се състезаваше с мотор от 2019.

Най-доброто потегляне направи Баная, следван от Куартараро, Милър, Мартин и Маркес. Италианецът бе разследван за фалстарт, но не получи наказание и остана на първа позиция.

В следващите няколко обиколки пилотите на Дукати се откъснаха от Куартараро, който водеше битка с Хорхе Мартин. Испанецът допусна грешка и катастрофира в опит да мине пред Фабио.

Междувременно Енеа Бастианини мина пред Марк Маркес и започна да преследва водещото трио. В челото Франческо продължаваше да трупа аванс пред своя съотборник, който бе настигнат от Куартараро.

14 тура преди финала Куартаро успя да мине пред Милър и започна да преследва лидера Баная.

В по-задната част на колоната Икер Лекуона претърпя падане. Малко след него катастрофира и Алекс Ринс, който се движеше зад Бастианини.

До края на надпреварата Милър започна да губи скорост и бе изпреварен от Енеа Бастианини. Фабио атакува Баная в последните обиколки, но не успя да мине пред него. По този начин Пеко записа втори пореден успех след този на Моторланд Арагон. Останалите места на подиума бяха заети от Куартараро и Бастианини.

Четвърти и пети финишираха Марк Маркес от екипа на Репсол Хонда, следван от Джак Милър. Шестото място зае световният шампион Жоан Мир със Сузуки. Топ 10 допълниха братята Пол и Алейш Еспаргаро, Брад Байндър (КТМ) и Такааки Накагами (LCR Хонда). Последните точки отидоха при Микеле Пиро и Йохан Зарко с мотори на Дукати, Маверик Винялес (Априлия), Щефан Брадл и Алекс Маркес с машини на Хонда.