София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хърватия изтръгна победата срещу Франция

“Петлите” се представят под стандартите си, като имат едва две точки след първите три кръга - загуба от Дания с 1:2 и равенства от по 1:1 срещу Хърватия и Австрия

2 годиниФутбол 2 Симеон Кисьов

Световният шампион Франция и Хърватия играят при 0:1 в повторение на финала на Мондиал 2018 на “Стад дьо Франс”. Двубоят e от група 1 на дивизия А в Лига на нациите. “Петлите” се представят под стандартите си, като имат едва две точки след първите три кръга - загуба от Дания с 1:2 и равенства от по 1:1 срещу Хърватия и Австрия.

Хърватите първи стигнаха до гол, като негов автор стана Лука Модрич в петата минута от дузпа.

Момчетата на селекционера Дидие Дешан търсят задължителен успех срещу своя опонент. Хърватите също не стартираха успешно - шокираща загуба с 0:3 от Австрия, последвана от равенство 1:1 с Франция, но в последния си мач излъгаха Дания като гост с 1:0 с гол на Марио Пашалич.

Ден преди мача “Стад дьо Франс” осъмна с надписи срещу провеждането на Мондиал 2022 в Катар, изписани от активисти. “Катар вони на смърт”, “6500 загинали, 2 милиона роби, един проклет турнир”, бяха изписали по фасадата на съоръжението активистите от групата “Червен картон за Катар”.

Двубоят започна с демонстрация на бързината на Мбапе, който затрудни отбраната на хърватите, но не се стигна до опасно положение. В 4-ата минута се стигна до дузпа за гостите след нарушение на Конате срещу Анте Будимир. Ситуацията беше прегледана с ВАР и в крайна сметка реферът показа бялата точка. Зад топката застана Лука Модрич, който откри.

В 7-ата минута Мбапе стреля от около 17 метра, но без успех. В 14-ата минута французите отново атакуваха опасно, но отбраната на хърватите се справи. Гостите определено контралиха ритъма на играта, като в тези минути блеснаха уменията на Лука Модрич, който умело задържаше топката и организираше контраатаки. На два пъти Будимир беше извеждан на добри позиции, но не успяваше да се разпише.

В края на първото полувреме французите упражниха натиск, като стигнаха до няколко ъглови удара. Люка Дин стигна до стрелкова позиция, но Будимир блокира удара му.

Втората част започна с натиск на домакините, като първата вузможност се откри пред Мбапе, но отбраната на Хърватия се справи. В 54-ата минута Карим Бензема получи отлично подаване, бранителите на Хърватия го неутрализираха. В крайна сметка резервата Орелиен Чуамени отправи удар, но той беше отразен.