София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Куартараро с 5-и триумф за 2021 в Гран При на Великобритания

12-ят кръг за годината в кралския клас ще влезе в историята на световния шампионат по мотоциклетизъм на писта, тъй като в него първите шест позиции на финала бяха заети от пилоти на шест различни производителя

3 годиниМоторни 12 Симеон Кисьов

С едно доминантно каране на пистата „Силвърстоун“ Фабио Куартараро (Yamaha) записа своята пета победа за сезон 2021 в MotoGP, след като триумфира в историческата Гран При на Великобритания.

12-ят кръг за годината в кралския клас ще влезе в историята на световния шампионат по мотоциклетизъм на писта, тъй като в него първите шест позиции на финала бяха заети от пилоти на шест различни производителя. Освен Yamaha в топ 6 се класираха още и Suzuki, Aprilia, Ducati, Honda и KTM. За Aprilia третото място на Алейш Еспаргаро беляза и първи подиум за италиански производител не само от завръщането му в MotoGP през 2015, но и изобщо в историята на шампионата от както той бе прекръстен на MotoGP в началото на века.

Второто място днес грабна победителят от последната Гран При на Великобритания през 2019 Алек Ринс със Suzuki. Испанецът направи сериозен прогрес в хода на 20-те обиколки и въпреки 10-то си място на старта той се качи на подиума, но остана на близо 4 секунди зад победителя Куартараро. Алейш Еспаргаро пък се бори за своето място в тройката до последно след като бе атакуван от Джак Милър в средата на последния тур. Испанецът обаче не загуби концентрация и само два завоя по-късно завърши своята контраатака.

Старт на състезанието! Най-добро потегляне направи тръгналият първи Пол Еспаргаро (Honda), който в първия завой поведе пред Фабио Куартараро, докато зад него се вклини Алейш Еспаргаро, който тръгна шести.

При минаването на дългата права „Хангар“ Куартаро бе отвян от Алейш Еспаргаро и Франческо Баная (Ducati), който направи слабо потегляне от второто място. Само два завоя по-късно се случи и първият по-сериозен инцидент в хода на състезанието, след като Марк Маркес (Honda) допусна грешка при минаването на „Вейл“ и повлече със себе си Хорхе Мартин (Pramac Ducati), като и двамата напуснаха надпреварата.

До края на първия тур Алейш Еспаргаро успя да изпревари Баная в битката за второто място и така испанските братя Пол и Алейш оглавиха класирането в Гран При на Великобритания.

В средата на третия тур Алейш атакува своя по-малък брат на спирането за седми завой, но твърде амбициозната му маневра позволи на пилота на Honda да си върне водачестовото. В 13-та крива пък Куартараро атакува и изпревари Баная в спора за третата позиция.

В четвъртия тур Куартараро се възползва максимално от ширината на „Силвърстоун“ и в 14-ия завой успя да спечели втората позиция с перфектна маневра срещу Алейш Еспаргаро. Тази отворена врата бе използвана и от Баная, който обаче се задържа на третото място само няколко завоя, тъй като пилотът на Aprilia си върна позиция още на първия завой на петия от 20 тура.

Лидерът в шампионата имаше нужда от по-малко от обиколка за да настигне и изпревари и по-малкия от братята Еспаргаро, като той направи това в комплекса от бързи завои 11 и 12, в които не остави шанс за контраатака.

По-назад най-голям прогрес спрямо старта бе направил световният шампион Жоан Мир (Suzuki), който стартира 11-ти, но след по-малко от пет обиколки той вече бе в челната шестица.

В средата на шестия тур Алейш Еспаргаро направи втори опит да се справи със своя брат, който този път бе успешен и така Aprilia-та се изкачи на втората позиция. В същото време лидерът Куартараро успя да отвори аванс от близо 1.5 секунди за по-малко от една обиколка с чиста писта пред себе си.

В края на седмия тур преднината на Куартараро достигна 1.8 секунди, като само в седмата обиколка французинът бе с цели шест десети по-бърз от втория Алейш Еспаргаро.

В бавния 14-ти завой на осмата обиколка Алекс Ринс (Suzuki) атакува и изпревари Пол Еспаргаро в битката за третото място и така последният победител в Гран При на Великобритания се изкачи на местата на почетната стълбичка.

В края на деветия тур Джак Милър взе превес в спора между пилотите на Ducati, след като успя да изпревари Баная в спора за шестата позиция на пистата.

В средата на дистанцията авансът на Куартараро пред Алейш Еспаргаро се стабилизира на 2.8 секунди докато испанецът бе плътно преследван от своя сънародник Ринс в спора за второто място.

Спирането за седмия завой в 12-та обиколка се оказа ключова в битката за втората позиция, след като Алейш Еспаргаро допусна грешка и отвори широко вратата пред Ринс, който не се поколеба и веднага изпревари пилота на Aprilia. Това за малко не направи и Пол Еспаргаро, който обаче трябваше да остане зад своя по-голям брат.

В началото на 13-та обиколка Алекс Маркес (LCR Honda) успя да се изкачи на седмото място, след една изключително оптимистично изпреварване срещу Баная в ултра бързия втори завой.

Отпред шест обиколки преди развяването на карирания флаг преднината на Куартараро достигна 3.5 секунди спрямо Ринс, който въпреки чистата писта пред себе си не можеше да държи темпото на водача в състезанието и световния шампионат.

Завой седем за втори път се оказа проблематичен за семейство Еспаргаро, след като в 15-ия тур Пол Еспаргаро допусна идентична грешка с тази на своя брат от три обиколки по-рано и пропусна пред себе си Милър, който държеше страхотно темпо в последните турове преди изпреварването си. В същото време съотборникът на австралиеца Баная прдължаваше да потъва в класирането след като загуби място и от Брад Биндър (KTM) в началото на 16-та обиколка на състезанието.

Три обиколки преди края на 12-та надпревара за сезон 2021 авансът на Куартараро в челото бе 3.8 секунди спрямо Ринс, който водеше със себе си Алейш Еспаргаро и Милър, докато Пол Еспаргаро загуби дистанция спрямо тримата след като бе изпреварен от Милър.

 

Зад тях в началото на предпоследната обиколка победителят от Гран При на Австрия Биндър успя да се изкачи до шестото място, а Мир загуби цели три позиции от Биндър, Алекс Маркес и Икер Лекуона (Tech 3 KTM) за само половина обиколка. Така световният шампион се смъкна до деветото място, докато Баная вече бе 14-ти.

Край на състезанието! Фабио Куартараро с пета победа за сезон 2021 в MotoGP след доминантен успех в Гран При на Великобритания. Втори финалът пресече Алек Ринс, а трети на подиума след невероятен дуел с Джак Милър в последната обиколка се качи Алейш Еспаргаро.

В генералното класиране в световния шампионат Куартараро успя да увеличи своята преднина на върха на 65 точки спрямо световния шампион Жоан Мир (Suzuki), който завърши едва девети на „Силвърстоун“. Трети в подреждането с пасив от цели 69 пункта се намира 11-ят от днес Йоан Зарко (Pramac Ducati).

Битката за титлата в MotoGP през 2021 година ще бъде подновена след две седмици с надпреварата за Гран При на Арагон на „Моторланд Арагон“ в Испания.