София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Любо Пенев на 51: Защитавам по най-добрия начин името на България в Испания

В момента Пенев е треньор на втория тим на Валенсия- клубът, с който направи име в испанския футбол.

7 годиниЛюбопитно 20 Телевизия Евроком

Бившият централен нападател на ЦСКА, Валенсия, Атлетико (Мадрид), Селта и Компостела Любослав Пенев празнува днес своя 51-и рожден ден. В момента Пенев е треньор на втория тим на Валенсия- клубът, с който направи име в испанския футбол. А от ранна сутрин той приема поздравления от близки, приятели и бивши съотборници.

Въпреки празника, Пенев не дава нито минута извънредна почивка на футболистите си от Валенсия Местая и за днес е предвидил две тренировки. "Благодаря на всички, които се сетиха за мен! Аз си пожелавам на първо място да съм жив и здрав, както и същото за моето семейство, моите близки. Защото това е истинското щастие. На второ място пред себе си обещавам да защитавам по най-добрия начин името на България и българския футбол в Испания. Както съм го правил като футболист, така ще го правя сега и в треньорската професия, заяви Любослав Пенев от Испания.

Валенсия Местая, както е пълното име на втория тим на прилепите, оглави класирането в Сегунда дивисион с 6 точки след първите два кръга. Най-напред момчетата на Пенев победиха Сарагоса Б с 2:0 като гости, а миналата седмица отнесоха Пералада с 4:1.

Любослав Пенев има 62 мача и 13 гола за националния отбор на България, както и 432 мача и 217 гола в професионалната си кариера, която е преминала само на най-високо ниво. Незабравим ще остане пасът му за втория гол на Емил Костадинов в епичния мач на стадион Парк де Пренс на 17-и ноември 1993-а година, когато България побеждава Франция с 2:1 и така започва легендата за Златното поколение и Четвъртите в света.

През 1988-а година е избран за Футболист номер 1 на България, а като действащ състезател е участник на Европейското първенство в Англия и на Световното първенство във Франция съответно през 1996-а и през 1998-а година. Два пъти е бил шампион на България по време на кариерата си като футболист, а също така с Атлетико (Мадрид) прави дубъл през 1995/1996. Веднъж е на 2-о място в голмайсторското подреждане на Примера дивисион.

Треньорската му кариера стартира през 2009-а година в родния му клуб ЦСКА. В периода 2011-2014 е национален селекционер на България, два пъти е бил треньор на Литекс, както и за кратко на Ботев (Пловдив). От това лято е треньор на втория отбор на Валенсия.