София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макс Верстапен триумфира в Мексико

Досегашното постижение от 15 успеха също принадлежеше на нидерландеца, но днес той записа 16-та победа за 2023

6 месецаМоторни 14 Симеон Кисьов

Макс Верстапен спечели Гран При на Мексико и постигна нов рекорд за най-много победи в един сезон. Досегашното постижение от 15 успеха също принадлежеше на нидерландеца, но днес той записа 16-та победа за 2023 г.

Хамилтън и Льоклер останаха съответно втори и трети.

Макс поведе след страхотен старт от трета позиция и пое лидерството още в завой номер 1. Там пък Серхио Перес се удари с Льоклер и отпадна от надпреварата.

В средата на състезанието Кевин Магнусен получи проблем с окачването и катастрофира много тежко. Това доведе до червен флаг и подновяване на надпреварата със страт от място.

Всички в челото заложиха на твърди гуми, само Хамилтън сложи медиум.

Това даде резултат и той се справи с Льоклер, а до края не му позволи да се доближи.

Силни състезания направиха Норис и Рикардо. Цунода също вървеше добре, но се завъртя след удар с Пиастри

Обиколка 1

Макс Верстапен направи феноменален старт и изпревари и двата болида на Ферари пред себе си. Битката в завой номер 1 беше ожесточена и три болида се събраха един до друг. Това доведе до удар между Серхио Перес и Шарл Люоклер. Мексиканецът не успя да продължи състезанието и отпадна още в началото на домашната си надпревара.

Обиколка 5

Наложи се виртуална кола за сигурност, която приключи в петата обиколка и състезанието беше подновено.

Обиколка 10

Топ 3 е съставен от Верстапен, Льоклер и Сайнц. Нидерландецът имаше преднина от почти 3 секунди. Хамилтън пък се справи с Рикардо и се настани в подножието на подиума.

Обиколка 11

Юки Цунода първи реши да сменя гуми. Последваха страхотни резултати, които бяха с над секунда по-добри от тези на лидерите.

Обиколка 20

Макс Верстапен влезе в бокса от първа позиция и след смяна на гумите за 2.4 секунди се върна на 7-мо място. Люис Хамилтъ пък гонеше Карлос Сайнц, но вече с възможност за отваряне на подвижното задно крило.

Обиколка 26

Макс се справи с Даниел Рикардо, а преди това и с една от колите на Макларън. Много бързо нидерландецът спечели позиции в класирането и пред него бяха само пилотите на Ферари, които обаче още не бяха влизали в бокса.

Обиколка 31

Карлос Сайнц е първи от двамата пилоти на Ферари, който смени гумите си. Юки Цунода пък се изкачи до 11-та позиция, след като в серия от обиколки записа много силни резултати.

Обиколка 32

И Льоклер влезе за нови гуми. Така Верстапен отново пое лидерството и отвори преднина от над 16 секунди.

Обиколка 34

Кевин Магнусен с болида на ХААС се разби в една от стените на пистата. Датският пилот вероятно получи поверда в окачването и това доведе до загуба на контрол в един от завоите. Това доведе и до червен флаг.

Обиколка 36

След рестарта топ 3 не се промени. Верстапен поведе пред Льоклер и Хамилтън след здрава битка в първи завой. Британецът сложи използвани медиум гуми, а другите претенденти за подиум заложиха на твърди.

Обиколка 40

Люис Хамилтън изпревари Шарл Льоклер и се позиционира на втората позиция. Седемкратният световен шампион рискува много при маеврата и дори стъпи в прашната част от пистата. Това обаче даде резултат.

Обиколка 47

Ландо Норис се пребори за 10-то място след изпреварвания срещу Окон и Хюлкенберг. При рестарта пилотът на ферари загуби 4 позиции и се наложи да наваксва.

Обиколка 48

Астън Мартин продължава с ужасното си представяне. Наложи се Фернандо Алонсо да напусне надпреварата след технически проблем.

Обиколка 49

Юки Цунода натисна сериозно Оскар Пиастри, но когато понечи да го изпревари се стигна до контакт. Японецът се завъртя и потъна в класирането, а ситуацията отвори много работа за стюардите.

Обиколка 60

Страхотното представяне на Норис продължи. Съотборникът му Пиастри го пропусна за да догони Даниел Рикардо. Това се случи и в 60-та обиколка Норис завърши изпреварване и се изкачи до 6-то място.

Обиколка 69

И вторият болид на Астън Мартин отпадна от състезанието.

Обиколка 71

Макс Верстапен е победител в Гран При на Мексико.