София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Маркес с втора победа след контузията

Испанецът, за когото това е седма победа от осем старта на „Пистата на Америките“

3 годиниМоторни 2 Симеон Кисьов

С прекрасен старт и невероятно темпо Марк Маркес (Honda) записа своята втора победа в MotoGP след тежката си контузия от 2020 с успеха си в Гран При на Америка.

Испанецът, за когото това е седма победа от осем старта на „Пистата на Америките“, стартира трети, но още в спринта до първия завой успя да поведе, след което така и не погледна назад. Зад него втори на подиума се качи Фабио Куартараро (Yamaha), който в началните турове трябваше да задържи зад себе си Хорхе Мартин (Pramac Ducati), с което лидерът в шампионата се справи перфектно. 

Трети на подиума се качи потеглилият първи Франческо Баная (Ducati), който в един момент бе пропаднал до местата извън челната петица. Все пак италианецът успя да се качи на подиума, не и без помощта на своя екип, и така ограничи максимално загубите си спрямо Куартараро в спора за титлата през 2021 година.

В него французинът вече има аванс от 52 точки само три кръга преди края на сезона и ще има шанс да грабне своята първа титла след три седмици на „Мизано“.

Старт на състезаниетоНай-доброто потегляне в днешния ден направи Марк Маркес, който успя да поведе още преди спирането за първия завой. Втори зад испанеца се нареди Куартараро, докато стартиралият първи Баная се свлече до третото място.

До края на първия сектор италианецът загуби и третата позиция от Алекс Ринс (Suzuki), който също направи великолепен старт от третата редица.

В първата част на втората обиколка Баная загуби още една позиция, като този път той стана жертва на Мартин. Това позволи и на Такааки Накагами (LCR Honda) да се пробва да мине пред победителя от последните два старта, но японецът допусна грешка и падна в 12-я завой.

До средата на третия тур Джак Милър (Ducati), който единствен бе с твърдата задна гума на Мишлен, вече се бе добрал до шестата позиция, след като потегли десети.

В края на третата обиколка и началото на четвъртата Ринс и Мартин проведоха кратък дуел за третото място, който в крайна сметка бе спечелен от пилота на Suzuki. Тази борба отдалечи и двамата на близо половин секунда зад Куартараро, който пък имаше пасив от само 0.2 секунди спрямо Маркес в челото.

В първия завой на петата обиколка Йоан Зарко (Pramac Ducati) също допусна грешка и подобно на Накагами загуби шансове за големите точки през днешния ден. Японецът, който падна във втората обиколка се върна в надпреварата, но далеч от зоната на точките.

В началото на шестия тур Мартин, който в предходната обиколка изпревари Ринс направи и първи опит да изпревари Куартараро в битката за второто място. Французинът обаче се защити много агресивно в първата крива, но това му коства много спрямо Маркес, като разликата между двамата вече бе 0.8 секунди.

В същото време Милър продължава със своята наказателна акция на „Пистата на Америките“ и до края на шестия тур вече бе в първата четворка като настигаше Куартараро и Мартин. Той направи това с две изпреварвания във въпросната шеста обиколка, първо срещу Баная в първия завой, а след това и срещу Ринс в 12-я.

Отпред Маркес се възползва от дуела зад себе си и до края на седмия тур вече имаше аванс от над 1.5 секунди спрямо Куартараро.

В средата на 10-та обиколка Баная използва високата мощност на своето Ducati и с лекота мина пред Ринс в спора за петото място при преминаването на дългата права между завои 11 и 12. 

А в средата на дистанцията от 20 тура авансът на Маркес в челото вече бе цели 2.9 секунди спрямо Куартараро, който успешно удържаше зад себе си Мартин и Милър. Пасивът на Мартин спрямо лидера в шампионата бе достигнал 1.4 секунди, докато неговата преднина пред Милър бе около секунда.

В края на първия сектор на 13-а обиколка Милър се отстрани от пътя на своя съотборник Баная, което даде допълнителни две точки в спора за титлата през тази година.

Лошата новина за младия италианец бе, че неговото темпо не бе много по-добро от това на Мартин и по-ключово това на Куартараро. 

След силния старт състезанието на Милър отиваше от лошо към по-лошо след като в 15-та обиколка той бе изпреварен от Ринс в битката за петата позиция и бързо бе настигнат от световния шампион Жона Мир (Suzuki).

А в челото шесткратният победител в Гран При на Америка имаше аванс от 4.2 секунди спрямо Куартараро по-малко от четири тура преди края на тазгодишното издание на надпреварата.

При преминаването на бързите завой в първия сектор в 17-та обиколка Мартин допусна грешка и мина напряко в една от кривите. Последвалото задължително връщане на газта от страна на испанеца позволи на Баная да се доближи на само 0.2 секунди, след като в началото на обиколка разликата между двамата бе 1.3 секунди.

Добрата новина за Баная и лошата такава за Мартин дойде в 18-я тур, когато испанецът получи наказание с преминаване през дългата обиколка. Причина за него бе неговата грешка обиколка по-рано, тъй като според стюардите той не бе загубил достатъчно време след връщането си на пистата.

Все пак италианецът не изчака своя съперник да изтърпи наказанието си и го изпревари още в спирането за 12-я завой, но пасивът му спрямо Куартараро бе над 4.5 секунди по-малко от три обиколки преди развяването на карирания флаг.

Край на състезанието! Безкомпромисен Марк Маркес записа втори успех след завръщането си в кралския клас с победа в Гран При на Америка. Втори на над 4.5 секунди зад него остана лидерът в шампионата Фабио Куартараро, а тройката затвори тръгналият първи Франческо Баная.


След наказанието си Мартин се смъкна зад Ринс и финишира пети, а изненадващо зад него финала пресече Енеа Бастианини (Esponsorama Ducati). Шампионът в Moto2 за 2020 година се възползва максимално от контакта между Милър и Мир в 15-я завой на последния тур и спечели две позиции.

След края на надпреварата за Гран При на Америка само двама пилоти остава с шансове за титлата, като това са Куартараро и Баная. Действащият шампион Мир вече официално загуби надежди да запази своята корона, тъй като неговият пасив спрямо лидера е 78 точки при оставащи 75.

Първият мачбол за Куартараро ще бъде в Гран При на Емилия-Романя на 24 октомври. Надпреварата ще бъде втора за годината на пистата „Мизано“, където преди две седмици Баная триумфира пред Куартараро в Гран При на Сан Марино.