София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Надал с велик обрат след гладиаторска битка, грабна 21-ата и влезе в историята

Испанецът с втори трофей в Австралия, изпревари Джокович и Федерер с титли от Шлема

2 годиниТенис 11 Симеон Кисьов

Рафаел Надал победи Данийл Медведев с 2:6, 6:7, 6:4, 6:4, 7:5 в тазгодишния финал на Australian Open, продължил 5 часа и половина и прекъснат за кратко заради нахлуването на фен. Трофеят го извежда начело с класацията по най-много титли от турнири от Големия шлем с 21, докато Роджър Федерер и Новак Джокович имат по 20.

Титлата в Австралия е втора за Надал след тази от 2009 година, като има и четири загубени финала. Медведев пък за втора поредна година остава без трофей, след като през миналата загуби от Новак Джокович, който през тази не беше допуснат да участва след огромен скандал.

ПЪРВИ СЕТ

Първият сет започна равностойно, както подобава на финал от Големия шлем. Преломният момент дойде в петия гейм, когато Медведев направи пробив на нула в сервиса на Надал за 3:2. След това не само затвърди брейка, но осъществи още един и поведе убедително. След това Даниил Медведев взе своя сервис-гейм и с това спечели първия сет с 6:2.

ВТОРИ СЕТ

Втората част протече изключително оспорвано. Първо Рафаел Надал направи пробив и след това го затвърди, за да поведе с 4:1. След това Медведев успя да намали на 3:4, осъществявайки брейк в подаването на Матадора, който след това затвърди. Надал обаче направи още един пробив и при 5:3 сервираше за спечелване на сета. Вместо това допусна да бъде пробит, а след това руснакът взе своя сервис-гейм и изравни за 5:5. Двамата взеха своите подавания след това и така се стигна до тайбрек, който протече с много грешки и на двамата, но в крайна сметка Медведев ликува – 7:6 (5).

ТРЕТИ СЕТ

Началото му постави маратонски първи гейм, в който Надал пропусна възможност за пробив. В следващите всеки печеше подаванията си от сервис, като тези на Медведев приключваха с успех на нула. Руснакът поизмъчи Надал в шестия гейм и на три пъти можеше да го пробие, но не успя (3:3).

Двамата взеха по гейм на свой сервис, за да се стигне до пробив за Надал за 5:4. След това испанецът затвори сета с гейм на нула за крайното 6:4.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

Частта започна с лесен сервис гейм за Медведев, който в следващия пропусна на два пъти да пробие Надал. Руснакът се пропука в третия гейм и го загуби след двойна грешка и поиска медицинска помощ заради проблем с лявото бедро. Това обаче не попречи на Медведев да върне пробива за 2:2. Петият гейм предложи невероятна драма. Надал поведе с 40:0 при сервис на съперника, но Медведев успя да изравни. След това испанецът пропиля три възможности за пробив (общо шест в гейма), преди да направи втори пореден пробив за 3:2. След пробива руснакът седна на пейката за кратка почивка и за пореден път размени остри думи със съдията на стола. Това не му помогна и Надал затвърди пробива за 4:2, доближавайки се до решителен пети сет. Медведев намали изоставането си, поведе с 30:0 при сервис на Надал, но не успя да го пробие - 5:3. Руснакът спечели подаването си за 5:4, а Надал сервира за победа в сета и го направи на нула - 6:4.

ПЕТИ СЕТ

Надал пропусна възможност за пробив в първия гейм при сервис на Медведев, а във втория взе подаването си без проблем (1:1). Руснакът спечели следващия сервис и отново повика лекар заради проблем с бедрото. Надал стигна до 2:2 с гейм на нула, след което проби съперника си и затвърди пробива за 4:2. Руснакът намали до 4:3, след което Надал докосна титлата за 5:3. Медведев обаче спря устрема му с победа при свой сервис за 5:4, след което изравни резултата след пробив. Надал реагира подобаващо и след нов пробив се доближи на гейм от трофея, за да го спечели с гейм на нула - 7:5.