София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Tриумф на Ферари и провал за световния шампион в Бахрейн

Макс Ферстапен отпадна три обиколко преди краяа, а съотброникът му Серхио Перес подари подиум на Люис Хамилтън

2 годиниМоторни 11 Симеон Кисьов

Пилотът на Ферари Шарл Льоклер спечели първото състезание за сезона във Формула 1. Монегаскът триумфира в Гран при на Бахрейн пред съотборника му Карлос Сайнц, а трети завърши седемкратният световен шампион Люис Хамилтън с Мерцедес. В края на надпреварата шампионът от миналия сезон Макс Ферстапен с Ред Бул отпадна заради технически проблеми в болида му, а съотборникът му Серхио Перес се звъртя на завой и позволи на Хамилтън да стигне до подиума.

Макс Ферстапен атакува на старта, но Шарл Льоклер успя да задържи първото място с добра защита на първия завой. Карлос Сайнц пък не позволи на Люис Хамилтън да го изпревари и остана трети. Кевин Магнусен тръгна добре и успя да си спечели аванс пред Серхио Перес с Ред Бул. Най-голяма загуба в първата от 57 обиколки регистрира Ботас, който от седми на старт потъна до 14-а позиция още в средата завъртането.

Льоклер увеличаваше аванса си с всяка обиколка, а в края на 11-ата обиколка Хамилтън стана първият пилот, който влиза в бокса през сезон 2022. Британецът допусна грешка още на първия завой, която позволи на Джоу да го изпревари, но в 13-ата обиколка Хамилтън задмина своя китайски съперник, който направи неуспешен опит за контраатака.

В 28-ата обиколка Хамилтън отново влезе в бокса, слагайки гуми медиум, но бе забавен от механиците заради проблеми с предна лява гума и така се върна на трасето осми. След това сериозни промени в класирането нямаше и 18 обиколки преди края преднината на Льоклер бе 2.9 секунди спрямо Ферстапен, докато вторият пилот на Ферари Сайнц имаше аванс от 2.0 секунди пред другия Ред Бул на Перес.

В 46-ата обиколка на пистата бе изкарана колата за сигурност, след като болидът на Гасли се повреди и той спря. От колата му излизаха пламъци, което практически даде възможност на Льоклер да влезе в бокса и да се върне на първата позиция. Втори бе Ферстапен, а трети Сайнц, който запази позицията си пред Перес след третите стопове. Зад тях се движеше дуото на Мерцедес Хамилтън и Ръсел, които бяха следвани от Магнусен, Ботас, Окон и Шумахер.

Още в първата обиколка след подновяването на състезанието авансът на Льоклер достигна 1.5 секунди, докато този на Ферстапен пред Сайнц бе 0.8. В заключителните обиколки испанецът притискаше световния шампион, пилотът на Ред Бул се защитаваше добре, но в крайна сметка проблемите с болида му продължиха и това наложи влизане в бокса и край на състезанието за него три обиколки преди края. В последната обиколка Серхио Перес се завъртя и мексиканският пилот слезе от трета до 16-а позиция, подарявайки подиума на Люис Хамилтън.