София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Уимбълдън" с нов шампион! Алкарас детронира Джокович след титанична петсетова битка

Младият испанец постигна обрат и ликува на "свещената трева"

10 месецаТенис 13 Симеон Кисьов

Карлос Алкарас e новият шампион на "Уимбълдън"! 20-годишният испанец детронира Краля на "свещената трева" Новак Джокович, който преследваше спечелването на трофея в Лондон за пета поредна година. Алкарас триумфира в титанична петсетова битка след обрат - 1:6, 7:6(6), 6:1, 3:6, 6:4. Финалът продължи цели 4 часа и 46 минути игра.

Ноле стартира отлично, спечелвайки откриващата част с убедителното 6:1. Вторият сет обаче бе взет от испанеца, който надви ветерана в тайбрека - 7:6(6). Алкарас доминираше в третия сет, в който отвя Джокович с 6:1 и осъществи обрат до 2:1 сета. Ноле измъкна четвъртата част с 6:3, за да се стигне до решителен пети сет. В него Алкарас надделя с 6:4 и вдигна победоносно ръце.

Освен историческата си първа титла на "Уимбълдън", испанецът запази и лидерската си позиция в световната ранглиста.

36-годишният Джокович преследваше осми трофей на "Уимбълдън" (от 9 финала), с което щеше да се изравни с Роджър Федерер в класацията за най-много титли от турнира.

Алкарас пък за първи път игра финал на "свещената трева". Испанецът е в серия от 12 поредни победи. За него това е втори трофей от турнир от Големия шлем (от две участия на финали). Припомняме, че Алкарас спечели и US Open 2022.

Испанецът и Ноле играха един срещу друг за трети път досега и за първи на трева. Алкарас спечели полуфинала в Мадрид миналата година, но загуби на същата фаза на "Ролан Гарос" през тази - и двата на клей.

След днешното поражение за Джокович остава голямото разочарование от пропусната възможност да спечели 24-ти трофей от Шлема. Сърбинът остава с 23, колкото има и американката Серина Уилямс, но с един по-малко от австралийката Маргарет Корт.

Джокович се сбогува и с мечтата си да направи „златен шлем“, печелейки четирите най-големи турнира в рамките на една календарна година. По-рано през 2023 г. той триумфира в Откритото първенство на Австралия и на „Ролан Гарос“.

Поражението, което той допусна, бе първо за него на Централния корт от 2013 година насам и първо на „Уимбълдън“ от 2017 година.