София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Верстапен триумфира в Бразилия

Макс Верстапен изпревари британеца Ландо Норис с Макларън и съотборника си в Ред Бул Серхио Перес

6 месецаМоторни 14 Симеон Кисьов

Победа №17 през 2023 г. за световния шампион във Формула 1 Макс Верстапен дойде в Гран При на Бразилия, където нидерландецът отново нямаше реална конкуренция и продължи доминацията си през този сезон.

На пистата „Интерлагос“ в Сао Пауло най-отпред от останалите пилоти завърши Ландо Норис с Макларън, който отново затвърди впечатленията, че болидът на Макларън е в подем и успя да спечели няколко позиции, за да си гарантира завръщане на подиума.

На подиума се завърна и Фернандо Алонсо, който се бори мъжки с пилота на Ред Бул Серхио Перес и въпреки че обиколка преди края бе задминат от мексиканеца, успя да си върне позицията и да се качи на подиума за пръв път от Гран При на Нидерландия.

Зад тях остана другият пилот на Астън Мартин – Ланс Строл, който не бе притиснат от Карлос Сайнс и записа второто си най-добро класиране през този сезон.

Зад испанския пилот на Ферари остана Пиер Гасли с Алпин, който спечели 8 позиции през състезанието, продължило 71 обиколки.

Люис Хамилтън успя да удържи осмата си позиция, въпреки проблемите с гумите, докато топ 10 допълниха Юки Цунода с Алфа Таури и Естебан Окон с Алпин.

На „Интерлагос“ Льоклер се блъсна в загряващата обиколка и състезанието за него приключи още преди да е започнало. На старта Кевин Магнусен излетя от трасето и се блъсна, напускайки състезанието, като същото се случи и с пилота на Уилямс Алекс Албън, който се закачи за Нико Хюлкенберг, завъртя се и удари Магнусен.

Това доведе до червен флаг и преустановяване на състезанието. Надпреварата бе преустановена половин час по-късно, след като пистата бе разчистена от болиди и отломки.

При рестарта нямаше сериозни инциденти и състезанието започна.

В 18-ата обиколка Перес изпревари Хамилтън в спора за 5-ото място, Хамилтън влезе в бокса веднага след това – в 19-ата обиколка, като два тура след това през бокса за нови гуми мина и самият Перес.

В 25-ата обиколна настъпи раздвижване в дъното на Топ 10, където Ланс Строл изпревари Джордж Ръсел на стартфиналната права, вземайки му 9-ата позиция.

Три обиколки по-късно лидерите Макс Верстапен и Ландо Норис влязоха едновременно в бокса, като веднага след тях това стори и Карлос Сайнс.

След спирането си в бокса пилотът на Ферари подгони тези на Мерцедес, които бяха на 6-о и 7-о място. Седмата позиция падна в ръцете на испанеца в 35-ата обиколка, когато Ръсел нямаше шанс да удържи позицията си.

Две обиколки по-късно Сайнс изпревари и Хамилтън, показвайки страхотна скорост и възползвайки се от проблемите с гумите на „сребърните стрели“.

Денят за пилотите на Алфа Ромео приключи в 41-ата обиколка, когато Валтери Ботас отпадна, присъединявайки се към Гуаню Жу, който напусна надпреварата малко по-рано.

Пилотите на Мерцедес продължиха да изостават и в 43-ата обиколка Ръсел се свлече до 9-ото място, изпреварен от Пиер Гасли с Алпин.

В битката за третото място Серхио Перес и Фернандо Алонсо влязоха в бокса в 47-ата и 48-ата обиколка, като след спиранията испанецът успя да излезе малко пред мексиканския пилот на Ред Бул.

През бокса в търсене на по-добри гуми влезе и Хамилтън. Въпреки това, 20 обиколки преди края на надпреварата британецът бе изпреварен от движещия се много добре болид на Алпин, пилотиран от Пиер Гасли.

Обиколка по-късно в бокса влезе Карлос Сайнс, където се забави леко заради неточност при смяната на задна дясна гума.

В челото Верстапен влезе в бокса, но Ландо Норис не отиде да смени гумите и поведе колоната. В 58-ата обиколка Ръсел получи съобщение от бокса, че трябва да прибере болида си там и състезанието за него да приключи.

Британският пилот на Макларън обаче в крайна сметка мина през бокса и така отново излезе на второто място.

По-назад Перес притисна Алонсо за последното място на подиума. Разликата между двамата бе под 1 секунди, което позволяваше на пилота на Ред Бул да използва DRS, но работата с гумите на двукратния световен шампион бе много добра и Алонсо задържаше Чеко зад себе си.

Обиколка преди края обаче Перес успя да изпревари Алонсо на стартфиналната права, като пилотът на Астън Мартин веднага тръгна в контраатака. Атаките на Алонсо дадоха резултат и няколко завоя преди края Алонсо си върна третото място и се върна на подиума за пръв път от Гран При на Нидерландия.