София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЗАРАДИ КОИ ИГРАЧИ ВАДЯТ НОМЕРА ОТ УПОТРЕБА?

НОМЕРАТА НА КОИ ФУТБОЛИСТИ ОСТАВАТ ТЕХНИ ЗАВИНАГИ?

9 годиниЛюбопитно 34 Телевизия Евроком

Днес една от най-големите легенди на световния футбол Паоло Малдини навършва 47 години. Защитникът сложи край на кариерата си през 2009 г., след което ръководството на Милан извади от употреба номер 3 в негова чест. Големият капитан игра за росонерите 25 години и записа над 900 мача за тима. Стана пет пъти европейски клубен шампион и петкратен носител на Суперкупата на Европа. Седемте титли на Италия и петте Суперкупи на страната допълват богатата колекция от трофеи на защитника. Кои други футболисти са удостоени с честта да получат номера си в даден клуб завинаги?

Франко Барези

Още един легендарен бранител на росонерите, покорил сърцата на публиката. В отбора на Милан централният защитник играе точно 20 години - от 1977 до 1997 г. В 15 от тях той е капитан на отбора. Печели 6 пъти титлата на Италия, три пъти КЕШ/Шампионска лига и две Междуконтинентални купи. С националния отбор на Италия е Световен шампион през 1982 г. и има финал на Световно първенство през 1994 г. След като се отказва от футбола през 1997 г., Милан вади от употреба неговия номер 6.

Джанфранко Дзола

 

Италианецът се превърна в истинска легенда на Челси, където беше привлечен през 1996 г. от Парма. Плеймейкърът изведе сините от Лондон до триумф в КНК и Суперкупата на УЕФА, спечели ФА Къп два пъти и Купата на лигата веднъж. През 1997 г. Дзола стана и футболист на годината в Англия. Бившият му треньор в Челси Клаудио Раниери го нарича магьосник, а според сър Алекс Фъргюсън халфът се отличава с изключителна интелигентност. Играчът напуска "Стамфорд Бридж" през 2003 г. поради желанието си да завърши кариерата си в Италия. Неговата фланелка с номер 25 е изложена в клубния музей на Челси.

Ференц Пушкаш 


Футболист № 1 на Унгария за XX век безспорно е един от най-велики нападатели в историята на футбола. Пушкаш носи екипа на армейския клуб Хонвед в продължение на 13 години. За този период отбелязва 352 гола в 341 мача в първенството на страната. С отбора печели 5 титли на Унгария, а след като емигрира в Испания през 1958 г. става част от звездния тим на Реал Мадрид. Със стотици попадения и стадион на свое име, Пушкаш напълно заслужено завинаги остава десетката на Хонвед.

Джачинто Факети


Левият бек прекарва цялата си кариера в отбора на Интер, на който е верен в продължение на 18 години. Част от "Великия Интер" на Еленио Ерера, Факети печели четири пъти Скудетото, два пъти КЕШ и два пъти Междуконтиненталната купа. С националния отбор на Италия пък става европейски шампион през 1970 г. Освен че е един от първите бекове, които се включват в атака, Факети е запомнен и със своето спортсменство и лидерски качества. След смъртта на Факети през 2006 г., Интер изважда от употреба неговия номер 3.

Хавиер Санети


Може би най-голямата легенда на Интер в новата история на клуба. Санети стана неизменна част от състава на нерадзурите, като на 40 години все още беше сред най-добрите в отбора. Аржентинецът е футболистът с най-много мачове за Интер в Серия А, спечели требъл през сезон 2009/10, пет пъти е шампион на Италия, четири пъти носител на Купата и Суперкупата на страната. Завръщането му след половингодишно отсъствие през сезон 2013/14 е пример за силния характер и мъжеството на футболиста. През май тази година Интер официално извади от употреба номер 4 в чест на Санети.

Диего Марадона


Кариерата на Дон Диего в Европа започна в Барселона, но в състава на Наполи блесна геният на аржентинеца. За седем сезона на "Сан Паоло" Марадона изведе тима до две титли на Италия (единствените в историята на Наполи домомента), Купа и Суперкупа на страната, а през сезон 1988/89 спечели и Купата на УЕФА. Марадона е и водещият голмайстор в историята на клуба със 115 попадения във всички турнири. През 2000 г. Наполи изважда от употреба номер 10. Въпреки това, когато отборът изпада в Серия Ц1, е задължен да използва десетка, тъй като в тази дивизия стартовият състав задължително е с номера от 1 до 11.

Йохан Кройф


Голямата звезда на ерата на "Тоталния" футбол е в основата на успехите на Аякс през 70-те години. Бързоногото крило печели всички възможни трофеи в амстердамския клуб - три пъти подред КЕШ (1970/71, 1971/72, 1972/73), Междуконтинентална купа, Суперкупа на УЕФА, 8 титли на Холандия, 5 купи на страната. Кройф е носител на Златната топка през 1971, 1973 и 1974 г. Летящият холандец прекарва общо 12 сезона в Аякс като футболист, а през 1985 г. става и старши треньор на отбора. На 18 април 2007 г., малко преди Кройф да навърши 60 години, Аякс изважда от употреба неговия номер 14.

 

Освен заради футболисти, много отбори изваждат от употреба номера заради феновете. Номер 12 не се използва от отбори като Байерн Мюнхен, Вердер Бремен, ЦСКА Москва и Фейенорд в чест на клубните привърженици.

Автор: Денис Олегов