София 2 °C
Велико Търново 7 °C
Пловдив 6 °C
Варна 8 °C
Бургас 10 °C
Начало Новини Предавания На живо

1 200 пожара в страната през последната седмица

Николай Николов помоли гражданите да не палят нерегламентиран огън

13:18 ч. 20.08.2019 г.Инциденти 5

Продължава да е действащ пожарът на сметището в град Свищов. Това съобщи на пресконференция директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл.комисар Николай Николов.

"Пожарът е локализиран, но все още тлее на площ от 50 декара", информира той. Общо от началото на годината са се запалили поне 33 сметища в страната, сочи статистиката на пожарната. "Локализиран е и продължаващият пожар в Монтанско, който е локализиран", отчете още Николай Николов. Според него над 1 200 пожара са се случили през последната седмица.

От началото на 2019 г.ГД са реагирали на над 36 хи. сигнала и са потушени над 25 хил. пожара. Гл. комисар Николов призова гражданите да внимават за евентуалните пожари предвид сушата и жегите в страната. Той припомни, че човешкият фактор е много актуален при възникването на пожари. Николай Николов помоли гражданите да не палят нерегламентиран огън в забранени за това места.

Относно пожара до АМ "Струма" Николай Николов съобщи, че при всичи случаи е имало "някаква намеса". Проверяват се всички мостове в страната за евентуални сметища под тях. Защото те представляват опасност за съоръженията и безопасността на движението.

Според него е изключителна сложна работата на пожарникарите по горящите сметища: "Тровят се нашите хора". "Вместо да са по градовете, те са по сметищата", коментира още Николай Николов.
 
Вижте повече във видеото
 
Автор: Николай Марченко
 
Оператор: Денис Кирилов