София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПЛЕВНЕЛИЕВ Е НА ПОСЕЩЕНИЕ В ЙОРДАНИЯ

ДВАМАТА С КРАЛ АБДУЛА ОБСЪДИХА БЛИЗКИЯ ИЗТОК И БАЛКАНИТЕ

8 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Сходството на позициите на България и Йордания по важни актуални регионални и международни въпроси е предпоставка за по-тясно сътрудничество между двете страни. Дългогодишните връзки на доверие и приятелство са добра основа за активизиране на двустранното политическо и търговско-икономическо сътрудничество. Това стана ясно по време на среща на президента Росен Плевнелиев с краля на Йордания Абдула II бин ал-Хусейн, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава е на работно посещение в Хашемитското кралство за участие в среща на Процеса от Акаба по въпросите на екстремизма, миграцията и сигурността в региона и в Европа, заедно с държавни и правителствени ръководители от Югоизточна Европа и Близкия Изток.

Президентът Росен Плевнелиев и крал Абдула II обмениха мнения по въпроси от международния дневен ред, ситуацията в регионите на Близкия Изток и на Балканите в резултат на променената среда на сигурност в регионален и глобален мащаб.

Двамата лидери се обявиха за по-тясна координация на усилията и за по-активен обмен на информация между партньорите в борбата с екстремизма и радикализацията. По време на разговора беше подчертана ключовата роля на страните от Балканите за овладяване на миграционната вълна към Европа. Обсъдена бе също необходимостта от общ европейски подход и по-осезаема роля на страните от Близкия изток за справяне с проблемите на миграцията.