София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

МЕТРОТО ЗАТВАРЯ ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ

СТРОЕЖЪТ НА ТРЕТИЯ ЛЪЧ НА ПОДЗЕМНАТА ЖЕЛЕЗНИЦА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА

9 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Строежът на третия лъч на метрото ще затвори за движение ключови участъци от центъра на София. По план строителните дейности трябва да започнат през есента, а вмомента се подготвят финалните документи, с който ще се кандидатства за 341 млн. евро от еврофондовете, с които да се финансира строежът на трасето.То ще бъде дълго 7 км и по него има 7 метростанции.
Къртицата, която прокопава тунела за подземната железница, ще тръгне от Малък театър „Зад канала", ще мине покрай Орлов мост, а оттам през „Патриарх Евтимий" и кръстовището на бул. „Витоша" и "Патриарх Евтимий", за да продължи до "Красно село",
Това е първият етап от третия метролъч, който по проект ще върви от кв. "Овча Купел" през центъра до "Ботевградско шосе". Предвидено е цялостното му изграждане да приключи до 2018 г.
През април ще бъдат пуснати в експлоатация две разширения на сегашните линии на метрото в София - до летището и до Бизнеспарка.
По план до 2018 г. ще бъдат довършени третият лъч и останалите разширения на метрото.
Шефът на общинското дружество "Метрополитен" инж. Стоян Братоев обясни, че при театъра и на Орлов мост движението няма да бъде затваряно, но на Попа и при НДК това е неизбежно.
Процедурата за избор на изпълнител за първия етап "Малък театър „Зад канала" - "Красно село", отново ще стартира в началото на тази година, след като беше спряна миналата година от КЗК.Прогнозната цена за третия лъч на метрото е около 400 млн. евро, ще има и държавно финансиране.