София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЯЖТЕ МАНДАРИНИ ЗА ЗДРАВЕ

Плодовете са богати на витамин С и D

9 годиниЗдраве 51 Боряна Райчева

Мандарините са едни от най-полезните плодове. В тях се съдържа най-много витамин С в сравнение с всички останали цитруси. Освен това в тях има полезни вещества, които предпазват малчуганите от болести по ставите и костите. Честият прием на мандарини увеличава и еластичността на кръвоносните съдове, това се дължи на високото съдържание на витамин К.
В състава на цитрусовите плодове е невъзможно отлагането на нитрати, поради факта, че той е несъвместим с киселинната им природа.
Мандариновият сок е лечебна напитка. Високото съдържание на витамини повишава имунитета на организма. Лекарите препоръчват приема на този плод при висока температура или настинка. Мандарината засища организма и му дава ценни хранителни вещества.
Цитрусът се използва и за лечение на астма и бронхит. Феноликовата аминокиселина (синефрин) в състава на плода лекува отоци и наранявания по кожата. Изсушените кори пък успокояват кашлицата.
При заболявания на стомашно-чревния тракт, съпроводени с разстройство, лекарите също препоръчват приема на няколко мандарини.