София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

2000 ЛЕВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ

Към момента сумата за възстановяване на здравни права е 700 лева

9 годиниЗдраве 30 Боряна Райчева

2000 лева за възстановяване на здравни права от април 2015 година. Около това се е обединил Висшият медицински съвет към Министерството на здравеопазването след вчерашното си заседание. Към момента сумата за получаване на достъп до лечение по каса е около 700 лева.
Вдигането на таксата се налага първо защото средната такса в Европа за възстановяване на здравни осигуровки е 2000 лева и второ, за да може да се наложи по-строга мярка в борбата с неосигурените лица. Това заяви председателят на парламентарната здравна комисия проф. Стоян Тонев.
В момента всеки, който не се е осигурявал през последните три или повече години, а иска да получи достъп до лечение по Здравна каса, трябва да заплати сумата за здравни осигуровки за последните 36 месеца. Дължимата сума не надвишава 700 лева.
Проф. Тонев заяви, че в първото тримесечие таксата няма да бъде увеличавана, за да може тези, които имат желание да възстановят здравните си права, да го направят върху действащата в момента сума. От април обаче таксата ще бъде увеличена на 2000 лева.
След заплащане на сумата, неосигуреният вече ще има пълен достъп до услугите, които Здравната каса покрива.