София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БСП ПРЕДЛАГА НОВ ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ

ПРЕДВИЖДАТ СЕ ПРОВЕРКИ НА ЗАКОННОСТТА НА АДРЕСНИТЕ РЕГИСТРЦИИ

9 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

БСП предложи да се въведат промени за местните избори на есен.Новият закон предвижда да се правят справки за законността на адресните регистрации, заяви Мая Манолова.

Проверките ще се извършват след подаден сигнал на собственика на имота, граждани и служебно от кмета на съответната община.

Мая Манолова заяви, че всяка адресна регистрация, която е в нарушение на закона, ще бъде анулирана, а новорегистрираният избирател ще бъде отстранен от списъците.

От партията съобщиха, че санкциите за хората, които са нарушили закона, ще бъдат достатъчно големи и ще успеят да попречат на следващи опити да се купуват избиратели по този начин. Глобите варират от 500 до 3000 лв.

Манолова каза, че се очаква и задължителна служебна проверка на всички нови адресни регистрации за периода 1 февруари и 25 април. Нарушителите също ще бъдат премахнати от списъците.