София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Бойко Борисов сам си готви нов Костинброд"

Срам е, ако на главния прокурор му изчезват сделките от регистър

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Манипулация като тази в Костинброд си го предвижда премиерът Бойко Борисов лично. Това каза съпредседателят на „Демократична България“ и лидер на „Да, България!“ Христо Иванов по Нова телевизия.

Бившият правосъден министър в кабинета „Борисов 2“ бе помолен да коментира опасенията на министър-председателя за предизборни атаки срещу ГЕРБ.

Той припомни, че от началото на този мандат и преди това всяка седмица има скандали. Той сравни ситуацията с оставките в кабинета с това как гърмят бушоните, когато има проблем в системата. Според лидера на „Да, България“ Бойко Борисов е допуснал „срив на институциите“ в България.

„Институциите в България са приведени в състояние на будна кома. Те не работят и това е дълбоката причина за всеки един скандал. Като започнем от „Апаратаментгейт” – става дума, че ние имаме КПКОНПИ, която основна задача й е да проверява имотното състояние на политиците за корупционни индикации".

Според него антикорупционната комисия трябваше да разкрие този скандал с апартаментите и къщите за гости на властта.

За целта комисията има над 10 млн. годишен бюджет за тази работа. Затова казвам, че Пламен Георгиев моментално трябва да подаде оставка. Институциите на работят и ние постоянно живеем в един Костинброд, призова Христо Иванов.

Иванов цитира информация на сайта Биволъ, според която от партидата на главния прокурор Сотир Цацаров в Имотния регистър е изчезнала една сделка: „Ако това се потвърди – страхотен срам”.

"Гордея се с родината, но не защото смятам, че България е най-успешната страна, а защото мисля, че това е въпрос на отношение към себе си. Срамувам се от това, което правим за България днес".

Той даде отново пример с „отпускаря“ Пламен Георгиев, който щял да се връща на работа в КПКОНПИ.

„Този човек трябва моментално да си подаде оставката заради това, че не разкри „Апартаментгейт”. Той доказа, че не си върши работата. Превърна се в следващия Филип Златанов и трябва моментално да си подаде оставката”, заяви той.

Христо Иванов също така сравни Европа с катедрала. Според него става дума за „духовно усилие с материален израз" или „нещо, което се прави от много поколения и което е в основата си е съд".