София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Бойко Борисов сам си готви нов Костинброд"

Срам е, ако на главния прокурор му изчезват сделките от регистър

"Бойко Борисов сам си готви нов Костинброд"

Срам е, ако на главния прокурор му изчезват сделките от регистър

1 годинаПолитика 17 Боряна Райчева


Манипулация като тази в Костинброд си го предвижда премиерът Бойко Борисов лично. Това каза съпредседателят на „Демократична България“ и лидер на „Да, България!“ Христо Иванов по Нова телевизия.

Бившият правосъден министър в кабинета „Борисов 2“ бе помолен да коментира опасенията на министър-председателя за предизборни атаки срещу ГЕРБ.

Той припомни, че от началото на този мандат и преди това всяка седмица има скандали. Той сравни ситуацията с оставките в кабинета с това как гърмят бушоните, когато има проблем в системата. Според лидера на „Да, България“ Бойко Борисов е допуснал „срив на институциите“ в България.

„Институциите в България са приведени в състояние на будна кома. Те не работят и това е дълбоката причина за всеки един скандал. Като започнем от „Апаратаментгейт” – става дума, че ние имаме КПКОНПИ, която основна задача й е да проверява имотното състояние на политиците за корупционни индикации".

Според него антикорупционната комисия трябваше да разкрие този скандал с апартаментите и къщите за гости на властта.

За целта комисията има над 10 млн. годишен бюджет за тази работа. Затова казвам, че Пламен Георгиев моментално трябва да подаде оставка. Институциите на работят и ние постоянно живеем в един Костинброд, призова Христо Иванов.

Иванов цитира информация на сайта Биволъ, според която от партидата на главния прокурор Сотир Цацаров в Имотния регистър е изчезнала една сделка: „Ако това се потвърди – страхотен срам”.

"Гордея се с родината, но не защото смятам, че България е най-успешната страна, а защото мисля, че това е въпрос на отношение към себе си. Срамувам се от това, което правим за България днес".

Той даде отново пример с „отпускаря“ Пламен Георгиев, който щял да се връща на работа в КПКОНПИ.

„Този човек трябва моментално да си подаде оставката заради това, че не разкри „Апартаментгейт”. Той доказа, че не си върши работата. Превърна се в следващия Филип Златанов и трябва моментално да си подаде оставката”, заяви той.

Христо Иванов също така сравни Европа с катедрала. Според него става дума за „духовно усилие с материален израз" или „нещо, което се прави от много поколения и което е в основата си е съд".